Charismatický, fascinující, mimořádné zjevení – to byl profesor Vladimír Čermák, jeden z prvních Ústavních soudců. Co o něm prozradila jeho vnučka?

„Když se volalo dědečkovi a babičce, tak se dával signál,” prozrazuje o velké osobností české justice profesoru Vladimíru Čermákovi jeho vnučka Markéta Špetíková.

„Charismatický, fascinující, mimořádné zjevení, člověk obrovského významu,” těmito slovy popisují významní lidé z Česka profesora Vladimíra Čermáka, obdivovanou osobnost české justice a jednoho z prvních Ústavních soudců. A jeho vnučka, Markéta Špetíková, byla hostem na rozhlasové Pohovce Jožky Kubáníka a zamýšlela se, jak daleko padlo jablko od stromu.

„Vůči dědečkovi i vůči lidem, kteří o něm tak krásně mluví, cítím velkou pokoru,” přiznává vystudovaná právnička i divadelní dramaturgyně, čímž nejlépe potvrzuje, že jde ve šlépějích svého úspěšného a obdivovaného dědečka. Zároveň ale poodhaluje i něco ze soukromí. „Dědeček byl velký sportovec, hrával s námi fotbal, plavali jsme, ale také jsme si hráli s barbínami, s legem a dívali se spolu na detektivky v televizi,” usmívá se Markéta Špetíková a prozrazuje také, že na dědečkovi Vladimíru Čermákovi jej fascinovala i schopnost mluvit s každým jako rovný s rovným. „V každé vrstvě společnosti dokázal vyhmátnout dobré lidi. A jejich starosti byly najednou jeho starosti.”

Zároveň si ale uvědomovala, kolik lidí se na dědečka obracelo. „Když se volalo dědečkovi a babičce, tak se dával signál. Telefon se nechal párkrát zvonit a až pak se zavolalo ještě jednou, aby bylo jasné, že telefonuje někdo blízký. Bylo to tím, že se na něj obracelo strašně moc lidí,” vzpomíná na jednu z nejrespektovanějších osobností české justice jeho vnučka Markéta Špetíková.

S Markétou Špetíkovou jsem se potkával pět let ve Slováckém divadle, kde byla dramaturgyní. Vždycky v sobě nesla touhu po spravedlnosti a silný cit pro to, co nás převyšuje. Po rozhovoru o jejím respektovaném dědečkovi už vím, odkud se to v ní vzalo.
Jožka Kubáník

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Na pohovce Jožky Kubáníka najdete i na webu https://rozhl.as/Kubanik nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související