Česko-americký spisovatel Jiří Klobouk slaví 90, jedna z jeho knih je o životě v Uherském Hradišti v době totality

Narodil se v Uherském Hradišti, ale v roce 1968 odešel ze socialistického Československa do Kanady a později do Spojených států amerických. Poslechněte si příběh Jiřího Klobouka.

Jiří Klobouk se narodil 24. března roku 1933 v Uherském Hradišti. Tam také nastoupil na gymnázium, ale v roce 1951 byl vyloučen a studium dokončil na gymnáziu ve Zlíně, tehdejším Gottwaldově. Vysokoškolská studia nedokončil. Vystřídal řadu profesí – byl třeba televizním osvětlovačem a později i kameramanem. Jiří Klobouk ale v socialistickém Československu nezůstal a v roce 1968 emigroval do Kanady, od roku 1979 žije ve Spojených státech amerických.

Je spisovatelem a také známým autorem rozhlasových her. Jedna z jeho knih s názvem Kdo stoupá do schodů je o jeho dospívání v rodném Uherském Hradišti v 50. letech a vyšla i v češtině.

O dnes devadesátiletém spisovateli a rozhlasovém dramatikovi Jiřím Kloboukovi natáčela s ředitelem uherskohradišťské Knihovny Bedřicha Beneše Buchlovana Radovanem Jančářem redaktorka Českého rozhlasu Zlín Markéta Macháčková.

Spustit audio

Související