„Čeká nás zřejmě zatím nejsilnější vlna pandemie,“ říká primář zlínského oddělení ARO Tomáš Gabrhelík

17. prosinec 2020

Pokud se nepodaří ztlumit nárůst počtu nemocných s covid-19 ve Zlínském kraji, hrozí, že nemocnice budou přetíženy více než na podzim. Podle krajského koordinátora intezivního péče Tomáše Gabrhelíka jsou sice zdravotníci dobře připraveni, hrozí ale znovu zastavení nekovidové péče.

Zdravotníci ve Zlínském kraji se obávají dalšího nárůstu pacientů s nemocí covid-19. Nemocnice se už totiž znovu pomalu začínají zaplňovat.

Čtěte také

Navíc opět chybí personál a ten stávající je dlouhodobým přetížením fyzicky i psychicky vyčerpaný. Akutní úbytek pracovníků hlásí mimo jiné Krajská nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně, Kroměřížská nemocnice a další. Nemocných je až desetina zdravotnického personálu.

Zařízení proto hledají výpomoc s provozem na odděleních nebo odběrových místech. Chybí jim lékaři, sestry, ošetřovatelé, sanitáři, nebo uklízečky. Nemocnice nabízejí pracovní poměr, ale uvítají také brigádníky, případně studenty zdravotnických oborů.

Rizikové skóre v systému PES je ve Zlínském kraji 81 (čtvrtek 17. 12. 2020). To odpovídá 5. stupni rizika, situace je nejkritičtější v České republice. Kvůli zhoršující se situaci se každý den schází taky Krizový štáb Zlínského kraje. A právě na krajském úřadě zjišťovala podrobnosti o aktuální situaci reportérka Veronika Žeravová:

Hostem Českého rozhlasu Zlín byl také primář oddělení ARO ve zlínské Baťově nemocnici a krajský koordinátor intenzivní péče v kraji Tomáš Gabrhelík.

Nabízíme záznam tohoto rozhovoru. Zaznělo v něm také to, v čem je nemoc covid-19 záludná i to, kdy se bude proti ní očkovat.

autoři: Andrea Kratinová , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související