Psychické vyčerpání, stres a dvanáctihodinové směny, to jsou zkušenosti středoškolačky Karolíny z praxe ve zlínské nemocnici

10. prosinec 2020

Studentka střední zdravotnické školy ve Zlíně Karolína Miklíková má za sebou měsíc práce na covidové jednotce ve zlínské nemocnici. Jako studentka zdravotnické školy měla i s dalšími spolužáky pracovní povinnost.

Karolína Miklíková několik týdnů pracovala ve zlínské nemocnici na oddělení ARIM – covidovém JIP oddělení, kde se podílela na péči o pacienty s koronavirem ve vážném stavu.

Teď by se po nařízené karantétě opět měla vrátit do školy, čeká ji maturita. Během praxe neměla čas ani energii se učit a teď má strach, jestli v lednu nebude muset kvůli zhoršující se situaci znovu do nemocnice. K tomu dodává: „Člověk neví, co bude příští týden, natož aby věděl, jak bude maturovat.“ 

Její zkušenosti z praxe, vnímání situace v nemocnici i příběhy zaznamenala redaktorka Veronika Žeravová.

Karolína popisuje, jak po příchodu domů z nemocnice brečela nebo jak byla unavená po první noční dvanáctihodinové směně. Zároveň se ale podle svých slov utvrdila, že se práci ve zdravotnictví chce věnovat i v budoucnu.

autoři: Veronika Žeravová , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.