Sestra z Baťovky: Nemocných s covidem přibývá velmi rychle, jedeme nadoraz

21. říjen 2020

Na Zlínsku nyní roste počet nemocných s koronavirem nejrychleji v celé zemi. V nemocnici Tomáše Bati ve Zlíně otevřeli dvě stanice s 60 lůžky a ty se okamžitě zaplnily.

Situace je v posledních dnech strašně rychle změnila, stres je velký, říká v rozhovoru v pořadu Den ve Zlínském kraji zdravotní sestra a předsedkyně Odborového svazu zdravotníků Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně Martina Hvozdenská.

„Vše se přesouvá na covid pacienty, je to velmi náročné. Péče o pozitivní pacienty je těžká. Musíme mít ochranné obleky, které se často mění, dvoje rukavice, štíty, brýle se mlží,“ popisuje práci sester Hvozdenská.

A dodává, že pacienti s covidem jsou jiní než ti s dalšími chorobami. „Velmi rychle se mění jejich zdravotní stav, musí se často rychle překládat na jednotky intenzivní péče,“ říká Martina Hvozdenská. A dodává, že zdravotníci mají samozřejmě obavy, že se nakazí. „Sestry chyběly už před covidem, nyní začínají být nemocné, situace se zhoršuje,“ říká zdravotní sestra.

Podle ní by lidé měli být ukáznění a solidární a ulehčit tak zdravotníkům práci. „Potřebujeme opravdu pomoc. Lidi by měli opravdu zůstat doma, chodit jen do obchodu, nesdružovat se,“ dodává Martina Hvozdenská.

autoři: Saskia Mišová , Tomáš Fránek
Spustit audio

Související