Nutně potřebujeme pomoc dobrovolníků nebo brigádníků, vzkazují ze sociálních zařízení napříč Zlínským krajem

17. prosinec 2020 14:08

Koronavirová epidemie ohrožuje provoz 58 zařízení sociálních služeb ve Zlínském kraji. Nemoc se v těchto zařízeních projevila u 212 jejich klientů a 170 pracovníků. Organizace proto hledají pomoc dobrovolníků nebo brigádníků, chybí jim také finance.

V sociálních zařízeních spravovaných Zlínským krajem je k dnešnímu dni zhruba 170 pracovníků na neschopence nebo v karanténě. Ve službě chybí nejen zdravotnický personál, tedy všeobecné sestry nebo lidé v přímé péči o klienty, ale také pracovníci v ostatních provozech. Například v kuchyni, prádelně nebo lidé na úklid. Navíc situaci ztěžuje i to, že skončila pracovní povinnost studentů. To podle náměstkyně hejtmana pro sociální oblast Hany Ančincové z pirátské strany znamená výpadek dalších 40 osob.

Jak tuto situaci zařízení řeší?

Čtěte také

První možností je registrace do takzvané Databáze pomoci, která vznikla ve spolupráci Charity Uherský Brod a Úřadu Zlínského kraje. Ta propojí organizace, které poptávají pracovníky s lidmi, kteří nabízejí pomoc, případně hledají práci nebo brigádu. V seznamu jsou podrobnosti o konkrétních počtech, pracovních místech, popis požadovaných činností, kontaktní informace a podobně.

V Databázi pomoci je aktuálně zhruba dvacítka zařízení napříč celým Zlínským krajem - například domovy pro seniory v Uherském Hradišti, Otrokovicích, Napajedlích, na Velehradě nebo v Novém Hrozenkově. Databázi pomoci najdete ZDE.

Provozovatelé sociálních služeb také sami inzerují na svých nebo krajských webových stránkách, na sociálních sítích apod.

Sociální služby a finance

Některé sociální služby trápí také nedostatek financí. Hlavním důvodem je to, že při tvorbě rozpočtů na letošní rok nepočítaly se zvýšenými náklady způsobenými epidemií.

Například Domov pro seniory Napajedla podle jeho ředitele Davida Libigera nutně shání ochranné pomůcky, které ze zásob Zlínského kraje už použili. Uvítali by i případnou finanční pomoc, protože jejich rozpočet před koncem roku je už vyčerpaný.

Podle náměstkyně hejtmana Ančincové problém způsobují i pravidla nastavená vládou. Vadí jí, že zvýšené náklady sociálních zařízení spojené s vládními protiepidemickými opatřeními musí pokrývat kraje. Přesto budou v pondělí 21. prosince krajští zastupitelé jednat o finanční pomoci organizacím v nouzi.

 

autoři: Zdenek Čík , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související