Informace o očkování v kraji. V lednu má kraj dostat prvních deset tisíc vakcín

Očkovaní budou jako úplně první zdravotníci, kteří se v nemocnicích starají o vážně nemocné pacienty s covidem-19 a senioři.

O dodávkách pro Zlínský kraj dnes jednal krajský krizový štáb. V lednu tak má být do Zlína dodáno asi 10 tisíc vakcín, v únoru 15 tisíc na cely kraj, uvedl na Twitteru místostarosta Kroměříže za Pirátskou stranu Vratislav Krejčíř.

Českému rozhlasu Zlín to po jednání centrálního krizového štábu potvrdil také hejtman Radim Holiš z hnutí ANO.

S vakcinací by se mohlo začít první týden v lednu, půjde o rizikové osoby. Podle něj zatím nejsou jasné podmínky, kdo bude testy provádět. Řekl taky, že nemocnice mají stále nedostatek personálu a na přelomu roku očekávají maximální vytíženost. Proto by chtěl oslovit praktické lékaře. Podle Holiše dostane každý kraj počet vakcín v přepočtu na obyvatele. 

V první, podle ministra zdravotnictví Jana Blatného spíše symbolické dodávce po schválení vakcíny Pfizer, přijde do Česka do konce roku 10 000 dávek.

Asi 5000 dávek vakcíny firmy Pfizer by mělo směřovat do Prahy, konkrétně Všeobecné fakultní nemocnice a Fakultní nemocnice v Motole, a 5000 do Brna.

Koordinátor očkování Zdeněk Blahuta uvedl, že v lednu bude mít ČR asi dalších 200.000 dávek. V prvním čtvrtletí ministerstvo očekává, že by mohla být očkovací látka asi pro milion lidí.

V první fázi by se v ČR měli očkovat proti covidu-19 zdravotníci z rizikových pracovišť, senioři a vážně chronicky nemocní lidí. O pořadí u seniorů a nemocných se bude podle přicházejících dodávek vakcín rozhodovat na základě kombinace dat zdravotních pojišťoven a rozhodnutí konkrétního registrujícího praktického lékaře.

Asi 5000 dávek vakcíny firmy Pfizer by mělo směřovat do Prahy, konkrétně Všeobecné fakultní nemocnice a Fakultní nemocnice v Motole, a 5000 do Brna.

Vakcínu má Česko objednanou od pěti výrobců pro 6,9 milionu lidí. Od firmy Pfizer, která je nejblíže ke schválení pro použití v EU, jsou asi dva miliony. Pokud budou schválené i látky dalších výrobců, ve druhém čtvrtletí budou pro 2,62 milionu lidí, ve třetím pro 2,42 milionu lidí a ve čtvrtém pro 382 000 lidí. Další dávky budou dostupné v roce 2022.

Spustit audio

Související