Byl jsem prokletý faktem, že jsem protekční dítě, říká slovenský herec a režisér Martin Huba

Hlavním tématem rozhovoru Jožky Kubáníka se slovenským hercem a režisérem Martinem Hubou bylo přání. Podle něj je prý dobré dávat si pozor, co si přejeme, protože by se to mohlo splnit.

Přestože telefonický rozhovor s Jožkou Kubáníkem začínal smíchem, není tomu vždycky tak. Z mnoha rozhovorů působí Martin Huba melancholicky, někdy až smutně, což sám potvrzuje: „Jak jde člověk životem a přemýšlí, tak v současnosti mnoho důvodů na nějakou extra radost nemáte.“ Přál by si, aby takové pocity pominuly. Jedním dechem ale dodává: „Splněné přání je svým způsobem konec nějaké touhy a někdy je ten osud tak zlomyslně rafinovaný, že vás krotí ve vašich touhách. Možná je to od něj rozumné,“ dodává. Dnes by si Martin Huba přál, aby lidé, kteří mají moc, byli dostatečně vzdělaní a aby jejich přání byla motivována altruismem.

Dětství Martina Huby nebylo jednoduché. „Byl jsem prokletý faktem, že jsem protekční dítě,“ upozorňuje herec na to, že jeho rodiče byli známými umělci. Na to navazuje: „Jsem svým způsobem patronem všech protekčních dětí. Protekce se dá zneužít, ale většinou ji zneužívají ti, kteří ji potřebují.“ Jako dítě si tak Martin přál být vnímaný jako rovnocenný ostatním. Zásadní roli v dospívání Martina Huby měl i jeho autoritativní dědeček: „Dost mi pomohl. Řekl mi, že se musím vyrovnat i s touto skutečností. Nepřipouštěl sebelítost.“ Sám sebe Martin Huba považuje za odvážného zbabělce. „V podstatě by mě urazilo, kdybych neunesl komplikace, které by moje jméno nebo původ přinášely,“ uzavírá vzpomínky na dětství známý herec.

Kromě herectví a režírování se věnuje Martin Huba pedagogické činnosti. „Studentům musím především vysvětlit, že jsme se do té školy nepřišli kamarádit. Jsme v té škole pro to, abychom se dotýkali dost náročných témat. Stát se hercem není lehká práce, ani to nezabezpečuje nějaký permanentní pocit štěstí.“ Po svých studentech po vzoru svého dědečka vyžaduje disciplínu a sebekázeň. „Chci věřit, že většina z nich ráda tu torturu podstoupila,“ dodává s úsměvem.

Jaké nároky měl na Martina Hubu jeho dědeček a za co je mu vděčný? Jak vnímá současný stav herectví a umění? A co by vzkázal začínajícím hercům? Nejen na tyto otázky odpovídá známý slovenský herec, režisér a pedagog Martin Huba.

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Na pohovce Jožky Kubáníka najdete i na webu https://rozhl.as/Kubanik nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.