Buchlov patří mezi nejzachovalejší královské hrady, vede k němu silnice i turistické stezky

30. září 2022

Hrad Buchlov stojí na stejnojmenném kopci nad Buchlovicemi v pohoří Chřiby ve Zlínském kraji. Cenný je především svou zachovalou architekturou. Byl vystavěn v první polovině 13. století a patří tak mezi nejstarší královské hrady v Česku. Buchlov odolával obléhání a nikdy nebyl zcela dobyt. Do podoby, jakou má nyní, byl přestavěn v renesanci.

Čtěte také

Na Buchlov můžete přijet z nedalekého městysu Buchlovice. Vydáte se směrem do buchlovských kopců a pojedete asi deset minut. Odbočka na hrad Buchlov je značená a určitě ji nemůžete minout. Autem se dostanete pohodlně až pod samotný hrad. Pak už vás čeká jen pětiminutová procházka k hlavní bráně hradu.

Výletníci, kteří se k významné pevnosti vydají pěšky, se při výstupu do kopce zřejmě zapotí, zato ale uvidí krásy, které se jinak než při pěší túře poznat nedají.

Buchlov má podle kastelána Rostislava Joška tři základní prohlídkové okruhy. Hlavní okruh trvá 90 minut a představuje návštěvníkům gotické a renesanční prostory hradu. Druhá trasa putuje po stopách hrabat Berchtoldů. Uvidíte přírodovědné a egyptologické sbírky, včetně mumií. Na třetím okruhu vás průvodci zavedou na vyhlídkovou věž hradu. Kromě toho nabízejí na Buchlově i speciální prohlídku pro děti ve věku od šesti do deseti let.

V současné době se dokončuje rekonstrukce jihovýchodního hospodářského křídla na druhém nádvoří. Tento komplex zahrnuje lovecký salonek, archivy, restauraci, vinárnu, vstupní místnost s výstavami a prodejnu suvenýrů. Během rekonstrukce bylo potřeba opravit zejména střechu. V roce 1931 totiž hrad vyhořel a nové krovy byly kvůli úsporám vyrobeny z tenčích profilů.

Třetí nádvoří

Pokud hrad Buchlov navštívíte, určitě byste se měli projít i po okolí. Například ke kapli svaté Barbory, které místní neřeknou jinak než Barborka. Manýristická stavba stojí na vrchu Modla a slouží jako hrobka majitelů buchlovského panství Petřvaldů a Berchtoldů. Od hradu ke kapli dojdete za dvacet minut.

autor: Petra Kopásková
Spustit audio

Související