Babička jako Šance, to je dokument o Zdeňce Wasserbauerové z Otrokovic, která i na zlínském filmovém festivalu hledá dárce kostní dřeně

31. květen 2022 16:11

Dvaaosmdesátiletá Zdeňka Wasserbauerová se už 25 let věnuje osvětě a náboru do registru dárců kostní dřeně. Rodačka z Otrokovic nechybí ani na letošním Zlín Film Festivalu, kde o ní letos promítali i dokumentární film s názvem Babička jako Šance.

Čtěte také

Na letošním Zlín Film Festivalu mohou návštěvníci v parku Komenského navštívit červený stánek, kde dobrovolníci nabírají zájemce do registru dárců kostní dřeně. Mezi dobrovolníky je i aktivní seniorka Zdeňka Wasserbauerová.

„Pusa mě na rozdíl od nohou ještě nebolí,“ říká usměvavá seniorka, která se osvětě a náboru dárců kostní dřeně věnuje už 25 let. V rozhovoru pro Český rozhlas Zlín ale také smutně dodává, že dárců stále není dost.

Do Českého národního registru dárců dřeně se mohou zapsat lidé od 18 do 35 let bez zdravotních potíží. Registrace je otázka jen několika málo minut. Je nutné pouze vyplnit dotazník a udělat si bezbolestný stěr z ústní dutiny.
Podrobnosti o dárcovství najdete na https://registr.kostnidren.cz/.

autoři: Veronika Žeravová , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související