Pandemie srazila zájem o darování kostní dřeně na polovinu. V Olomouci vyrazí za novými dárci mobilní tým

Nemocnice v Česku hlásí nedostatek potenciálních dárců kostní dřeně. Změnit to chtějí členové organizace Šance Olomouc. Ve spolupráci s Národním registrem dárců kostní dřeně zahájili kampaň a sestavili mobilní tým, který bude za zájemci o zápis do registru vyjíždět.

V posledních dvou letech je kvůli koronavirové pandemii potenciálních dárců nedostatek. „V roce 2019 jsme ještě nabrali deset jedenáct tisíc, v letech 2020 a 2021 to bylo pět tisíc za rok,“ popisuje ředitel Národního registru Daniel Pagáč.

Každý si myslí, že to je bolestivé, dnes se ale odběr provádí z periferní žilní krve, tedy jako by člověk daroval plazmu.
Herta Šůstková z Šance Olomouc

Trend chce zvrátit organizace Šance Olomouc, která působí při Dětské klinice Fakultní nemocnice Olomouc. Společně s Národním registrem dárců její členové zorganizovali náborovou kampaň Máš šanci zazářit. V rámci Olomouckého kraje je nově připravený mobilní tým, který může za zájemci o zápis do registru vyrazit.

Na webu www.sanceolomouc.cz pod projektem Máš šanci zazářit máme kontaktní údaje, kam se zájemci v rámci Olomouckého kraje, ideálně větší skupiny, mohou přihlásit. Domluvíme si konkrétní místo a čas a náš mobilní tým vyrazí, popisuje Michaela Hradilová z Šance Olomouc.

Odběr je jednodušší než dřív

Členové organizace chtějí oslovit lidi ve věku 18 až 35 let. V rámci kampaně chtějí také vyvrátit mnohé mýty o darování kostní dřeně. „Každý si myslí, že to je bolestivé, dnes se ale odběr provádí z periferní žilní krve, tedy jako by člověk daroval plazmu,“ vysvětluje Herta Šůstková z Šance Olomouc.

V Česku ročně onemocní leukémií až 1200 lidí ročně. Každý čtvrtý nemocný svého vhodného dárce kostní dřeně nikdy nenajde.

Spustit audio

Související