V každé školní třídě jsou v průměru tři děti ze zkumavky, prozrazuje lékařka Hana Višňová

MUDr. Hanu Višňovou vyhledávají především páry, které se marně snaží počít dítě a ona jim, jak prozrazuje v rozhovoru s Jožkou Kubáníkem, nejenom poradí, ale i pomůže.

„V každé školní třídě jsou v průměru tři děti ze zkumavky,” uvádí zajímavou informaci lékařka Hana Višňová, která se věnuje oboru takzvané reprodukční medicíny. Zároveň v rozhovoru přiznává, že u 15 % dvojic, kterým se nedaří otěhotnět, nejsou lékaři schopní najít příčinu jejich neplodnosti.

„Posunul se totiž i věk, kdy lidé zakládají rodinu. U žen je dnes průměrná doba prvního porodu kolem 31. roku,” říká. Často ale pozoruje páry, které chtějí počít potomka, s velkým věkovým rozdílem: „Není výjimkou, že k nám chodí muž okolo 70 let, který chce počít potomka a má partnerku o 30 let mladší.” K tomu dodává: „Většina lidí by se měla zamyslet, nakolik jsou zdraví a vzít v potaz i zodpovědnost vůči dítěti. Dítě není hračka na rok.”

V rozhovoru také prozrazuje, zda je podle spermií možné poznat holčičku a chlapečka a také to, kdo nejčastěji chodí darovat spermie. „Darují je hlavně studenti. Zákon neurčuje, jak často, ale nepotřebujeme miliony zkumavek, takže mladý muž odevzdá třeba pětkrát vzorek a pak už mu řekneme, že jej nepotřebujeme,” směje se lékařka, kterou těší i to, že jí rodiče dětí, kterým pomohla na svět, posílají fotky spokojených dětí.

„Máme krásnou práci. I když je z ní člověk někdy unavený, tohle vám vždycky udělá velkou radost,” uzavírá Hana Višňová na rozhlasové Pohovce Jožky Kubáníka.

S paní doktorkou šlo povídání samo. I když jsme už vypnuli mikrofony, pořád mě napadaly další a další otázky, takže jsme si nakonec povídali ještě půl hodiny a je jasné, že jsme se v rozhlasovém vysílání neslyšeli naposledy.
Jožka Kubáník

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Na pohovce Jožky Kubáníka najdete i na webu https://rozhl.as/Kubanik nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související