Lidé, kteří pomáhají. Začalo to nemocí vnuka, do registru dárců kostní dřeně našla 14 tisíc lidí

Náboru nových dárců kostní dřeně se osmasedmdesátiletá Zdenka Wasserbauerová z Otrokovic věnuje aktivně dvacet jedna let.

Do registru bez nároku na odměnu už zapsala přes 14 tisíc potenciálních dárců. S prací začala kvůli svému nemocnému vnukovi.

„Můj vnuk se v roce 1997 léčil na dětské hemato-onkologii v Olomouci. Velice mě to zasáhlo, tak jako každého. Měl naštěstí typ leukémie, kdy nepotřeboval kostní dřeň od dárce, ale vedle něj na pokoji ležel chlapec, dvou a půl letý Honzík. A ten transplantaci potřeboval, ale nedočkal se jí,“ vysvětluje Zdenka Wasserbauerová.

Lidé, kteří pomáhají. Starý strom nepřesadíš, pracovnice Charity najezdí na Kopanicích desítky kilometrů

Kopce nad Stráním

Pracovnice Charity ve Strání vyjíždí každý den za klienty i na samoty v kopcích.

Jako první přes lety oslovila své spolupracovníky v Barumu, tři sta z pěti set souhlasilo. „To mě povzbudilo, začala jsem chodit po dobrovolných hasičích a spolcích a dělat osvětu,“ říká Zdenka Wasserbauerová.

A i když zapsala do registru přes 14 tisíc lidí, spokojená není. „Musím oslovit mladé lidi, dárců stále není dostatek,“ uvedla.

Za sto dvaceti lidí, kteří se zapíší do registru, nakonec může darovat kostní dřeň jenom jeden. A v Česku je potřeba ročně na dvě sta dárců, čtyřicet bývá z tuzemska, zbytek jsou dárci ze zahraničí.

 

autor: Pavel Vacek
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.