Otrokovický student zachránil svého učitele. První pomoc by se měl naučit každý, říká

Student otrokovického gymnázia Tadeáš Herentin dostal cenu Salvator udělovanou za mimořádné činy v oblasti ochrany života, zdraví, majetku a bezpečnosti obyvatel.

Cena se vyhlašuje už od roku 2003. Cílem projektu je poukázat na činy, které pomáhají a zachraňují životy. A cenu, kterou vymysleli studenti Univerzity Tomáše Bati, získávají lidé a organizace za mimořádné skutky v několika kategoriích.

V kategorii Dítě ji při včerejším galavečeru získal student otrokovického gymnázia Tadeáš Herentin. A to za to, že poskytl při lekci anglické konverzace první pomoc svému lektorovi Andy Greavesovi, kterého postihl infarkt.

„Viděl jsem, že je mu těžko, začal špatně dýchat. A jeho stav se zhoršoval. Položil jsem ho, stabilizoval a zavolal záchranku,“ říká Tadeáš Herentin, kterému bylo v té chvíli šestnáct let.

Po příjezdu zdravotníků ještě student pomohl jako překladatel a zavolal i manželce britského učitele. Pak lektora převezli do nemocnice a operovali. „Volali jsme si do nemocnice a nakonec se i na pouti potkali,“ říká student.

On sám neabsolvoval žádný záchranářský kurz, ale po této zkušenosti se to změnilo. „Myslím, že by každý měl takový kurz mít nebo aspoň vědět, jak v takových situacích postupovat,“ říká Tadeáš Herentin.

Cenu letos získala také Zdenka Wasserbauerová organizující dárcovství kostní dřeně a organizace Mamma help, která pomáhá ženám s rakovinou.

Logo ceny Salvator

Související