Alžírsko a Libye zůstaly pro Expedici Z101 uzavřeny

5. červen 2021

Na cestách Expedice Z101 po stopách Hanzelky a Zikmunda se ukázalo, že cestování po Africe je na rozdíl od doby před 74 lety mnohem komplikovanější.

Speciál George se po putování po Tunisku zastavil u hranic s Alžířskem, které se od počátku zdály být nepřekonatelné. Tato země má totiž před volbami a prezident hranice nechal uzavřít.

Byrokratické překážky se nakonec ukázaly jako nepřekonatelné a nebylo možné využít ani letecké ani námořní přepravy, což byly další dvě alternativy výpravy. Alžírsko a Libye tak zůstanou na rozdíl od cest Hanzelky a Zikmunda nezmapovány a Expedice Z101 se nyní bude snažit o přejezd do Egypta.

Tomáš Vaňourek tedy prostřednictvím reportáže Českého rozhlasu Zlín smutně vzkazuje: „Pane Zikmunde, jestli nás posloucháte, vy víte, že jsme udělali vše pro to, abychom se do Alžírska dostali. Ale zároveň jsem přesvědčený o tom, že kdybychom tam jeli, tak byste nám pořádně vyčinil za to, že riskujeme zdraví a chováme se nehospodárně. Takže Alžírsko pro nás v téhle etapě cesty zůstane uzavřené.“

Vše o cestě Expedice Z101 najdete na https://rozhl.as/ExpediceZ101.

Expedice Z101, vybavení expedice má všechny nutné položky

 

Spustit audio

Související