Aby nepadala dál, do oprav zříceniny hradu Cimburk na Kroměřížsku půjdou letos dva miliony korun

2. červenec 2019 14:22

Najatí řemeslníci a dobrovolníci pracují přes léto na opravách jihozápadní části obvodové palácové zdi zříceniny hradu Cimburk u Koryčan na Kroměřížsku.

Dva miliony korun letos půjdou do oprav jihozápadní palácové zdi zříceniny hradu Cimburka u Koryčan na Kroměřížsku. Kameníci a dobrovolníci se věnují i sanaci torza východního palácového traktu. O kulturní památku se už čtvrt století stará spolek Polypeje. Na obnově proinvestoval během této doby už zhruba patnáct milionů korun. Palácová zeď, které se letos řemeslníci věnují, se zřítila už před šedesáti lety, připomíná kastelán Pavel Kudlička.

„Okresní konzervátor tehdy hlásil ztrátu sto padesáti až dvě stě metrů krychlových zdiva, které zmizelo. A v podstatě se to kamení kutálelo až pod kopec. Takže v podstatě konzervujeme ten výlom, aby ty části ohroženého zdiva se dále nezřítily. Letos máme na tu stavbu rozpočet kolem dvou milionů korun,“ upřesnil Kudlička.

Na konzervaci hradního paláce se v těchto dnech mezi jinými podílí kameník Jan Lefler. Na Cimburku poprvé pracoval v roce 2011, od té doby se na hrad vrací téměř každý rok. "Chytá se zdivo, ať nepadá dál. Je to práce s kamenem, kterou děláme normálně, musíme však plnit nároky památkářů. Práce je daná tím, jak se to stavělo předtím. Takže se snažíme chytit do původních spárořezů," řekl Lefler.

Spolek Polypeje, který se o památku od roku 1994 stará a postupně ji obnovuje, letos začal také s výstavbou dřevěné budovy na Stupavském nádvoří. Objekt s kuchyní, klubovnou a noclehárnou až pro 40 lidí bude sloužit jako zázemí pro dobrovolníky a pořádání kulturních akcí. Jeho stavba přijde na necelý milion korun, hotovo by mělo být na podzim. Potřebné peníze získává spolek, který má nyní 39 členů, především ze vstupného.

Hrad Cimburk, který vlastní Polypeje společně s městem Koryčany, je otevřený celoročně. V první polovině 14. století jej nechal postavit Bernard z Cimburka. Po porážce Turků u Vídně v roce 1683 hrad ztratil význam. Krátce sloužil ještě jako sídlo lovčího a k ubytování lesního personálu velkostatku. Od začátku 18. století je uváděn jako pustý. Je ojedinělým dokladem lucemburské hradní architektury.

autor: pes
Spustit audio

Související