Mostní pilíře i opravy hradeb. Dobrovolníci z hradu Lukov se chystají na další práce na obnově památky

. Hrad přes 30 let pomáhají opravovat dobrovolníci, získal také ocenění Památka roku 2016.

Na hradě Lukov na Zlínsku se budou letos opravovat hlavně mostní pilíře.

Měla by se také dokončit obnova jižní obvodové hradby dolního hradu a začít práce na západním úseku hradby, řekl dnes ČTK předseda Spolku přátel hradu Lukova Jiří Holík.

Hrad i zámky chystají novinky. Na Buchlově bude moravský Herkules, ve Vizovicích pomocnice kuchařky

Hrad Buchlov má nejstarší rozhlednu

Květinové výstavy, noční prohlídky, festivaly, výstavy a různé slavnosti čekají letos na návštěvníky hradu a zámků ve Zlínském kraji spravovaných Národním památkovým ústavem.

"Hlavní činností nadcházející pracovní sezony bude stavební zajištění, konzervace a spárování zdiva mostních pilířů. Na konci loňského roku u nich bylo postaveno lešení," uvedl Holík. Zdivo se již čistí a odstraňují se náletové rostliny. "Hned, jak to počasí umožní, se pustíme do zednických prací," uvedl Holík. Obnova mostních pilířů by podle něj měla být hotová letos.

Pokračovat bude také revitalizace plochy dolního hradu. "Máme tu v plánu vybudovat provozně skladovací objekt, který nahradí dočasné stavby v blízkosti Domu Rudolfa Matouše," uvedl Holík.

V druhé polovině roku by měly začít přípravné práce na odstranění dřevěné srubové konstrukce západní strany západního parkánu. "Místo ní bude vyzděna hradba na původních objevených základech. Ovšem nejdříve bude třeba zpracovat projektovou dokumentaci a vyřídit stavební povolení," uvedl Holík.

Hrad, který se návštěvníkům otevřel o víkendu, tradičně láká i na různé akce. Uskuteční se tam pálení čarodějnic, Den stromů a Den s Lesy ČR, májová pobožnost, svatojánská mše, strašidelná prohlídka či Den hradu. "Po dvou letech se na hradě opět uskuteční citerový koncert," uvedl Holík.

Lukovský hrad byl ve 13. století součástí sítě hradů, které tvořily ochranu východní hranice českého království. Za třicetileté války byl střediskem Valachů bojujících za osobní a náboženskou svobodu. Po vypálení a poničení švédskými vojsky chátral, na konci 18. století byl definitivně opuštěn a proměnil se ve zdroj levného stavebního materiálu.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související