Hrad i zámky chystají novinky. Na Buchlově bude moravský Herkules, ve Vizovicích pomocnice kuchařky

Květinové výstavy, noční prohlídky, festivaly, výstavy a různé slavnosti čekají letos na návštěvníky hradu a zámků ve Zlínském kraji spravovaných Národním památkovým ústavem.

Vizovický zámek například nabídne rozšířenou prohlídkovou trasu o pokoj pomocnice kuchařky, uvedla mluvčí kroměřížského pracoviště NPÚ Dagmar Šnajdarová. Hrad Buchlov a zámky v Kroměříži, Buchlovicích a Vizovicích zahajují sezonu poslední březnový víkend.

Zámek ve Vizovicích letos nabídne cyklus osmi koncertů vážné hudby Vizovické zámecké kulturní léto Aloise Háby. "Ke Dni dětí budou připraveny dětské hudebně laděné prohlídky. Sportovního ducha v nás jistě probudí Piknikový a herní den v zámecké zahradě," uvedla Šnajdarová.

V Buchlovicích čistí unikátní odvodňovací systém. Za desítky milionů to má zbavit zámek vlhkosti

Zámek v Buchlovicích měl rekordní rok

Systém kanálů zahrnuje asi osm set metrů štol a je tak třikrát větší, než původně předpokládali. Dělníci doposud vyčistili štoly bezprostředně pod zámkem a v jeho nejbližším okolí.

V září se uskuteční noční prohlídky a na konci roku výstavy s vánoční tematikou a výstava betlémů v kapli. Na zámku bude letos dokončena obnova střechy, pokračovat bude také obnova kamenné zdi v zámecké zahradě.

Arcibiskupský zámek v Kroměříži se v dubnu zapojí do Poutních dnů a vystaví zrestaurované rukopisy ze sbírek olomouckého arcibiskupství. V dubnu až červnu bude k vidění výstava Arcivévoda Rudolf Jan: arcibiskup, hudebník a sběratel. "Další výstava Za chrám, město a vlast bude věnovaná osobě Karla z Lichtensteinu-Castelcorna, který se po třicetileté válce zasloužil o kulturní a hospodářský vzestup Moravy na evropskou úroveň, shromáždil cenné sbírky obrazů, grafik, soch, mincí, knih a hudebnin," uvedla Šnajdarová.

Výstava bude od poloviny června do konce září. V Květné zahradě se opět uskuteční festival barokní kultury, na konci září se bude konat soutěž koňských spřežení. Na letošek jsou naplánovány také úpravy Podzámecké zahrady.

Hrad Buchlov nabídne letos velikonoční program či tradiční Buchlovské kování.

Boj s vandaly v Podzámecké zahradě v Kroměříži. Hlídají ji i policisté na koních

Pohled z oken Arcibiskupského zámku v Kroměříži do Podzámecké zahrady

Podzámecká zahrada je větší z arcibiskupských zahrad v Kroměříži.

"Chybět nebudou ani Noční prohlídky s Černou paní doplněné hranými pověstmi hradu Buchlova. Na speciální gastrookruh hradem Co vonělo z hradní kuchyně se můžete těšit v sobotu 14. září a přitom ochutnat dobové speciality," uvedla Šnajdarová. Na prohlídkovou trasu Buchlova se v červnu vrátí zrestaurovaný obraz Leopolda Otislava z Kopenic, který byl pro svou sílu nazýván "moravským Herkulem".

Zámek v Buchlovicích nabídne v dubnu hojně navštěvovanou výstavu tulipánů. V květnu se uskuteční tradiční Kosecké písně, v červenci Česnekové slavnosti. Na zámku se nyní obnovují historické štoly.

Loni hrad a zámky v kraji ve správě NPÚ navštívilo v hlavní sezoně 373 687 lidí, což bylo o 1226 lidí méně než v předchozím roce. Nejvyšší návštěvnost měl zámek v Kroměříži s Květnou a Podzámeckou zahradou, zavítalo tam 177 671 návštěvníků.

zdroj: ČTK

Související