V Buchlovicích čistí unikátní odvodňovací systém. Za desítky milionů to má zbavit zámek vlhkosti

Systém kanálů zahrnuje asi osm set metrů štol a je tak třikrát větší, než původně předpokládali. Dělníci doposud vyčistili štoly bezprostředně pod zámkem a v jeho nejbližším okolí.

Na zámku v Buchlovicích na Uherskohradišťsku čistí historický větrací a odvodňovací systém.

Cílem je obnovit jeho funkčnost a zbavit tak barokní památku vlhkosti, která proniká až do zámeckých sálů.

Barokní perla. Zámek v Buchlovicích se do své krásy stavěl tři století

Zámek Buchlovice

Od položení základního kamene a zahájení výstavby hlavní zámecké budovy uplynulo už 320 let.

Systém postupně vlhne už mnoho desítek let. Středověcí stavitelé věděli, že ve svažitém terénu bude potřeba odvádět vodu od zámku, proto už na přelomu sedmnáctého a osmnáctého století při stavbě zámku vybudovali i důmyslný větrací a odvlhčovací systém.

Jak řekla kastelánka Ivana Šupková, po druhé světové válce musel zámek nuceně opustit Alois Berchtold a od té doby se zřejmě přestalo s pravidelnou údržbou.

Když pak začal zámek navlhat, uskutečnily se v sedmdesátých letech minulého století injektážní práce, které tomu měly zabránit. Jak se ale ukázalo, situaci ještě zhoršily. V suterénu se vedle vlhkosti postupně objevila i dřevomorka.

Odborníci nyní věří, že vyčištění systému pomůže. Při průzkumu se totiž zjistilo, že směs, kterou v sedmdesátých letech vyspravovali zdivo, ve štolách společně s bahnem vytvořila jakési hráze. Odtokové kanály tak byly nefunkční, voda neměla kudy odtéct a zůstávala pod zámkem.

Podle architekta Národního památkového ústavu Zdeňka Chudárka jsou práce v Buchlovicích naprosto unikátní a celý systém by se mělo podařit zachránit v původní podobě.

První etapa prací za šestnáct milionů korun skončí na konci letošního roku. Druhá by měla následovat v dalších dvou letech. Celkové vyčištění systému bude stát kolem padesáti milionů korun.

 

Spustit audio

Související