Zvenku nenápadná, ale bohatá na historii se starým a novým zámkem. To je valašská obec Branky

První zmínka o Brankách nedaleko Valašského Meziříčí pochází z roku 1270, její název je nejspíše odvozen od osobního jména a znamená "ves Brankova".

Branky jsou asi pět kilometrů od Valašského Meziříčí pěkně zasazené do zalesněného údolí pod Hostýnsko-vsetínskou hornatinou. Dokonce tak, že v celé polovině rozlohy obce jsou lesy nebo alespoň lesní půda. Vesnička působí nenápadně, to zvenku. Neoplývá totiž velkým množstvím památek, ale ty co zůstaly, mají tak bohatou minulost, že by vydala na pořádně tlustou knihu. Takže to co ji dělá zajímavou, je historie, a ta vidět není. Ta se dá buď načíst, nebo naposlouchat z vyprávění znalců. Já jsem zvolila obě varianty a z velkého množství dat jsem pro vás vybrala informace o školství a zámcích.

V Brankách mají dva zámky, jednomu říkají nový a druhému starý. Přitom ten starý vypadá jako nový a ten nový zase jako starý. Z historických dokumentů ovšem není úplně jasné, jestli nebyly součástí jednoho areálu. Od sebe je dělí ani ne dvě stě metrů. Starý zámek pochází z 18. století. Traduje se, že ho tehdejší vlastníci Branek nechali přebudovat z původní tvrze. Dnes je krásně opravený a sídlí v něm obecní úřad.

Čtěte také

Nový zámek je v dezolátním stavu. A jak smutně vypadá, tak smutný je i příběh o něm. To označení nový platí od konce 19. století. Panské sídlo se začalo stavět už v 18. století. Když ho v roce 1886 získal advokát Hans Huber, byl snad desátým ale rozhodně ne posledním vlastníkem. Celý zámek nechal přestavět a v jeho okolí založil anglický park i s rybníkem. Další majitelé pak přicházeli a odcházeli jako na běžícím pásu.

V roce 1939 areál koupil Podpůrný spolek dělnictva československé zbrojovky v Brně a začal ho přeměňovat k obrazu svému. V 50. letech minulého století už jako majetek státu posloužil k ubytování dětí řeckých emigrantů. Později byla v zámku dětská psychiatrická léčebna, také pár bytů. Teď je opuštěný, zničený a obec, které už několik let patří, se velmi usilovně snaží vrátit mu původní krásu.

První školu měli už v roce 1780

Mnohem veselejší je historie braneckého školství. První školu měli už v roce 1780. Tehdy ještě nebylo povinné základní vzdělávání, přesto o ně byl velký zájem. Brzy obec musela najít jiné prostory, protože ty původní kapacitně nestačily. V pozdějších letech postavila novou budovu a i tu musela několikrát zvětšovat.

V Brankách uvidíte taky pamětní kámen Františka Josefa I. Je na jižním okraji lesa kousek od Cyrilometodějské stezky. Císař tam v září roku 1897 sledoval vojenské manévry.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.