Zlínští vědci vytvořili nový nápoj podobný vínu. Je zdravý a mohou ho i děti
Vědci z Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně přišli na nové využití vinné révy. Připravili hroznový nápoj podobný vínu. Obsahuje ale více vitamínů a také přírodních látek. A je vhodný i pro děti
S nápadem na využití hroznů přišli pracovníci Ústavu analýzy a chemie potravin pod vedením Vlastimila Fice.
V celosvětovém měřítku stoupá spotřeba bílého vína. Produkce modrých hroznů ale neklesá. Podle zlínských vědců proto představuje nápoj vyrobený z červeného vinného moštu zajímavou alternativu k využití modrých hroznů.
„Náš nápoj se může uplatnit buď samostatně, nebo jako nosič potravinových doplňků. Díky vyváženým nutričním hodnotám a zvýšenému obsahu biologicky aktivních látek představuje účinnou formu prevence,“ říká Vlastimil Fic.
V současné době univerzita jedná o uzavření licenční smlouvy s vážným zájemcem o výrobu tohoto nápoje.
Odborníkům se s novým nápojem už mohli seznámit na několika akcích. Jednou z nich byl kongres mezinárodní organizace Vine and Wine v bulharské Sofii.
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Výborný: Nejhorší katastrofa za století. Ovocnáře nenecháme padnout, ale 100 procent dát nemůžeme
-
Sokoly povede Martin Chlumský, při volbě starosty České obce sokolské neměl protikandidáta
-
Ukrajina není unavená jen z bombardování, ale i z rozpadu rodinného života, říká válečný analytik
-
Rumuni jsou od začátku dubna částečně v Schengenském prostoru. Příliš to ale neslaví