Železničáři pokračují v opravách na trati mezi Tlumačovem a Napajedly. Prvního srpna začne v Otrokovicích fungovat nové zabezpečovací zařízení

26. červenec 2022 07:00
Zprávy ze Zlínska

Vlaky na železničním koridoru mezi Břeclaví a Přerovem jezdí už víc jak měsíc a půl se zpožděním, některé spoje jsou nahrazeny na části trasy autobusy. Důvodem je nehoda nákladního vlaku, která 7. června 2022 vyřadila z provozu zabezpečovací zařízení mezi Tlumačovem a Napajedly.

Čtěte také

Železničáři pokračují v opravách tohoto zabezpečovacího zařízení a dobrá zpráva je, že nové zabezpečovací zařízení ve stanici v Otrokovicích, které je mobilní a umístěné ve dvou kontejnerech, začne fungovat 1. srpna.

Mluvčí železničářů Dušan Gavenda k tomu doslova uvedl: „Zřejmě nejcitelnější změnou zaznamená doprava od 1. srpna, kdy již bude v provozu zabezpečovací zařízení v Otrokovicích. To umožní zabezpečené vlakové cesty po staničních kolejích. Poté bude k polovině srpna zprovozněno traťové zabezpečovací zařízení mezi Otrokovicemi a Tlumačovem a následovat bude aktivace v úseku Otrokovice-Napajedla.“

Na části druhého koridoru tak končí režim, kdy si museli výpravčí mezi jednotlivými stanicemi předávat vždy jen jeden vlak a kontrolovat, že celý projel. Vlaky kvůli tomu nabíraly zpoždění i v řádu desítek minut. Do běžného provozu bez jakéholiv omezení se trať vrátí od prvního září.

Za nové mobilní zabezpečovací zařízení zaplatí podle smlouvy zveřejněné v registru smluv Správa železnic přes 41 milionů korun bez DPH.

 

autoři: Tereza Cedidlová , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související