Zlínští vědci vytvořili nový nápoj podobný vínu. Je zdravý a mohou ho i děti

14. listopad 2017
Hrozny vinné révy (ilustr. foto)

Vědci z Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně přišli na nové využití vinné révy. Připravili hroznový nápoj podobný vínu. Obsahuje ale více vitamínů a také přírodních látek. A je vhodný i pro děti

S nápadem na využití hroznů přišli pracovníci Ústavu analýzy a chemie potravin pod vedením Vlastimila Fice.

V celosvětovém měřítku stoupá spotřeba bílého vína. Produkce modrých hroznů ale neklesá. Podle zlínských vědců proto představuje nápoj vyrobený z červeného vinného moštu zajímavou alternativu k využití modrých hroznů.

„Náš nápoj se může uplatnit buď samostatně, nebo jako nosič potravinových doplňků. Díky vyváženým nutričním hodnotám a zvýšenému obsahu biologicky aktivních látek představuje účinnou formu prevence,“ říká Vlastimil Fic.

V současné době univerzita jedná o uzavření licenční smlouvy s vážným zájemcem o výrobu tohoto nápoje.

Odborníkům se s novým nápojem už mohli seznámit na několika akcích. Jednou z nich byl kongres mezinárodní organizace Vine and Wine v bulharské Sofii.