Zlínští vědci vytvořili nový nápoj podobný vínu. Je zdravý a mohou ho i děti
Vědci z Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně přišli na nové využití vinné révy. Připravili hroznový nápoj podobný vínu. Obsahuje ale více vitamínů a také přírodních látek. A je vhodný i pro děti
S nápadem na využití hroznů přišli pracovníci Ústavu analýzy a chemie potravin pod vedením Vlastimila Fice.
V celosvětovém měřítku stoupá spotřeba bílého vína. Produkce modrých hroznů ale neklesá. Podle zlínských vědců proto představuje nápoj vyrobený z červeného vinného moštu zajímavou alternativu k využití modrých hroznů.
„Náš nápoj se může uplatnit buď samostatně, nebo jako nosič potravinových doplňků. Díky vyváženým nutričním hodnotám a zvýšenému obsahu biologicky aktivních látek představuje účinnou formu prevence,“ říká Vlastimil Fic.
V současné době univerzita jedná o uzavření licenční smlouvy s vážným zájemcem o výrobu tohoto nápoje.
Odborníkům se s novým nápojem už mohli seznámit na několika akcích. Jednou z nich byl kongres mezinárodní organizace Vine and Wine v bulharské Sofii.
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Varování před ruským imperialismem a moskevským režimem. Lipavský zkusil zapůsobit na Maďary
-
O mistrovi hokejové extraligy rozhodne sedmý zápas, Třinec mečbol Pardubic odvrátil výhrou 4:1
-
Žádný trénink, práce na zahradě a úsměv. 82letý španělský penzista uběhl za šest dnů 410 kilometrů
-
Žáček: Byli jsme rozpolceni, zda zřídit komisi pro vyšetřování střelby na fakultě. Zvítězila důvěra