Zlínští vědci testují kvalitu roušek, zatím jako jediní v republice

30. duben 2021 14:20
Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Testování roušek na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně - digestoř s testovanou rouškou

Výrobci si můžou nechat otestovat chirurgické roušky na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně. Vědci z Centra polymerních systémů zlínské univerzity testují chirurgické roušky na propustnost bakterií. Výsledky slouží Institutu pro testování a certifikaci.  

Během testu dochází k simulaci potencionálního nakaženého uživatele, který vydechuje infekční kapénky.  Lze tedy bezpečně zjistit, jak moc daná rouška tento nebezpečný aerosol zachytí.

„Máme tady speciální přístroj - nebulizér, který vytváří aerosol obsahující bakterie Staphylococcus aureus neboli zlatého stafylokoka. Pokud rouška funguje správně, musí odfiltrovat minimálně 95 % aerosolu s tímto stafylokokem,“ popisuje samotný průběh testu prof. Vladimír Sedlařík, ředitel CPS a rektor zlínské univerzity.

K otestování jedné roušky daného výrobce dle všech požadavků normy je potřeba pětasedmdesát kusů. „Doba trvání všech potřebných testů je přibližně čtyři až osm týdnů, dle vytíženosti laboratoře. Testování chirurgických roušek je určeno pro všechny subjekty, které vyrábí nebo dováží tyto výrobky, tj. klasické, jednorázové zdravotní roušky,“ dodává Petra Svěráková, tisková mluvčí zlínské univerzity. 

„„Pozitivní výsledek těchto zkoušek je jednou, nikoliv však jedinou, nutnou náležitostí pro uvádění těchto výrobků na jednotný trh Evropské unie,“ říká Ing. Jiří Samsonek, ředitel divize zkušebnictví ITC, který testování roušek komplexně zastřešuje. „Dosud si firmy musely nechat testovat tyto výrobky v zahraničí. Nyní jsme konečně schopni provádět požadované testy také v České republice, včetně tohoto klíčového,“ dodává Jiří Samsonek.

autoři: Roman Verner , rvorlova | zdroj: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
Spustit audio

Související