Zlínský kraj chce povolovat vystoupení premiéra nebo ministrů ve svých institucích. Ve školách to už přitom zakazuje zákon

Vedení zlínského kraje chce zabránit politické agitaci ve svých příspěvkových organizacích.

Zlínský kraj chystá pravidla, podle kterých by aktivní politici museli například pro návštěvu středních škol nebo kulturních zařízení získat povolení krajské rady. Pro Český rozhlas to uvedl hejtman Zlínského kraje Radim Holiš z hnutí ANO.

Školský zákon už přitom výslovně zakazuje politickou propagaci ve školách a školských zařízení. „Ve školách a školských zařízeních není povolena činnost politických stran a politických hnutí ani jejich propagace,“ je uvedeno ve školském zákoně.

Podle Holiše ale chce dát kraj ředitelům příspěvkových organizací další možnost, jak se návštěvám politiků bránit. "Máme zodpovědnost za žáky a při okolnostech, které jsme teď v kraji zažili, musíme naším ředitelům dát do ruky návod, jak neovlivnitelný a nekordinovaný tlak stávajících politiků zvládnout," uvedl Holiš na dotaz Českého rozhlasu.

Politici přitom ve školách vystupují běžně. Premiér Petr Fiala z ODS byl 23. října na gymnáziu v Rožnově pod Radhoštěm. Školy navštěvoval i expremiér Andrej Babiš z ANO nebo předsedkyně sněmovny Markéta Adamová Pekarová z TOP 09.

Starosta Uherského Hradiště a poslanec za ODS Stanislav Blaha označil plány kraje povolovat návštěvy politiků třeba v kulturních institucích za hloupost. Chce o tom jako zastupitel Zlínského kraje jednat na pondělním zasedání zastupitelů.

Plány zlínského hejtmana na povolování návštěv politiků v krajských institucích nechtějí komentovat radní Zlínského kraje s tím, že jde o iniciativu hejtmana.

Spustit audio

Související