Soudní spory o pozemky ve Zlíně Malenovicích končí, vlastníkem zůstává Zlínský kraj

11. září 2023 16:38

Zlínský kraj se vyhne soudu za nedodržení podmínek kupní smlouvy na pozemky ve Zlíně Malenovicích od firmy Unimex Group. Krajští zastupitelé schválili dohodu o vyrovnání.

Zlínský kraj se vyrovná se společností Unimex Group za pozemky ve Zlíně Malenovicích, kde měla stát nová nemocnice, z čehož ale nakonec sešlo. Skončí tak soudní spor kvůli nedodrženým podmínkám kupní smlouvy.

Krajské zastupitelstvo schválilo 11. září 2023 dohodu o narovnání. Obě strany se dohodly, že kraj zůstává vlastníkem pozemku, který od společnosti Unimex Group odkoupil v květnu 2020, a nemusí jej přitom využít výhradně pro výstavbu nové nemocnice, jak stanovovala kupní smlouva uzavřená předchozím vedení kraje.

Součástí dosažené dohody je, že Zlínský kraj zaplatí společnosti Unimex Group částku 10 milionů korun. „Znalci nám vyčíslili aktuální cenu pozemku v místě a čase obvyklém na tři miliony korun s tím, že jde o strategické místo a takzvaný blokační pozemek, jehož tržní hodnota může být několikanásobně vyšší. Pro kraj je desetimilionové vyrovnání s Unimexem velmi výhodným řešením, v podstatě jde o investici do majetku kraje, který bude dál nabývat na hodnotě,“ řekl k sjednané částce hejtman Radim Holiš.

Situaci a výsledek jednání v přehledu shrnuje redaktor Českého rozhlasu Zlín Roman Verner.

Spustit audio

Související