Firma Unimex Group se chce se Zlínským krajem soudit o pozemky ve Zlíně-Malenovicích

26. říjen 2022 13:08

O části pozemků, které byly nachystány pro plánovanou nemocnici ve Zlíně-Malenovicích, rozhodne soud. Firma Unimex Group, která je už dříve prodala Zlínskému kraji, chce pozemky zpět. Podala proto na Zlínský kraj žalobu.

Firma Unimex Group se chce se Zlínským krajem soudit o pozemky ve Zlíně-Malenovicích, které kraji v roce 2020 prodala pro výstavbu nové nemocnice. Podle vyjádření majitele společnosti Unimex Group Jiřího Šimáněho kraj nedodržel podmínky smlouvy, když na pozemcích nechce stavět novou nemocnici. A tak společnost požaduje vrácení pozemků.

Podmínku, že kraj území využije pro stavbu zdravotnického zařízení si totiž v roce 2020 nechala společnost zanést do kupní smlouvy. Navíc může taky po kraji požadovat smluvní pokutu ve výši 10 milionů korun.

Zlínský kraj se snažil s firmou jednat a hledat smírné řešení, jednání ale nebylo úspěšné. Majitel firmy Unimex Group Jiří Šimáně redakci Českého rozhlasu napsal, že jednání probíhala standardně. Kraj ale podle něj předkládal návrhy, které nebyl schopen garantovat.

Čtěte také

Hejtman Radim Holiš z hnutí ANO řekl, že prioritou je udržet pozemky ve vlastnictví kraje. Současné vedení odmítlo projekt výstavby nové nemocnice a připravuje modernizaci současného areálu. Oficiálně ale krajští zastupitelé investiční záměr na výstavbu zdravotnického zařízení nezrušili, ale posunuli ho do roku 2040.

Krajský soud ve Zlíně bude ve sporu o pozemky rozhodovat 24. listopadu.

Spustit audio

Související