Zlínský kraj projekt výstavby nové nemocnice ve Zlíně-Malenovicích neruší, posunuje ho do roku 2040

10. září 2021 16:13

Zlínský kraj investiční záměr výstavby nové nemocnice nezrušil. Radní i zastupitelstvo odsouhlasili posunutí projektu až do roku 2040.

V praxi rozhodnutí podle hejtmana Radima Holiše z hnutí ANO znamená, že se kraj vyhne možným pokutám kvůli pozemkům v Malenovicích. Ty totiž prodala společnost Unimex s podmínkou, že na nich bude stát jen zdravotnické zařízení. Kraj díky odsunu termínu investice může nyní začít čerpat vyčleněné peníze na opravu stávajícího areálu Baťovy nemocnice. 

Usnesení nejprve jednomyslně schválili zlínští radní, v pondělí 13. září ho projednávalo také krajské zastupitelstvo, které posunutí investičního záměru na novou nemocnici ve Zlíně do roku 2040 potvrdilo. 

Podle hejtmana Radima Holiše (ANO) není reálné, aby kraj měl v příštích deseti letech peníze na výstavbu nové nemocnice. Z avizovaných nákladů osm miliard se částka zvedla na 15 miliard, řekl zastupitelům Holiš. Náklady vzrostly kvůli vyšší ceně za metr krychlový stavby, nyní zdražily i stavební materiály.

Kraj chce využít peníze původně připravené na stavbu nemocnice na jiné projekty, vyčleněno bylo 2,7 miliardy korun. Ve zlínské nemocnici se připravuje stavba nového centrálního objektu, součástí objektu má být nová interna a urgentní příjem. Kraj by na projekt měl dát asi 2,3 miliardy korun. Bylo již zahájeno zadávací řízení k veřejné zakázce na projektanta nového centrálního objektu.

autoři: Veronika Žeravová , Růžena Vorlová | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související