Zlínský kraj chce přilákat nové lékaře a zubaře do oblastí, kde nikdo neordinuje. Vypsal dotaci na vybavení ordinací

1. listopad 2022 16:07

Praktičtí lékaři nebo zubaři, kteří si chtějí otevřít ordinaci v místě, kde lékař chybí, by mohli od Zlínského kraje získat dotaci na vybavení.

Téměř 70 procent praktických lékařů ve Zlínském kraji je starších padesáti let, v řadě míst je to výrazně více nad touto hranicí. Ukončení praxí bez náhrady je pro pacienty i dotčený region problém, lidé musí hledat nové doktory a dojíždět za nimi do vzdálených oblastí. 

Zlínský kraj proto vypsal dotaci na vybavení ordinací. Praktičtí lékaři si mohou zažádat až o 250 tisíc korun, zubaři o 500 tisíc korun a ambulantní dětští psychiatři o 150 tisíc korun. Podmínkou pro získání příspěvků je, aby lékaři spolupracovali se zdravotními pojišťovnami, podíleli se na pokrytí  pohotovostní lékařské služby ve Zlínském kraji a udržitelnost jejich praxe musí být minimálně 15 let.

Kraj na tříletý program vyčlenil zatím 3 miliony korun. Pokud se podaří částku vyčerpat dříve, mohl by kraj rozpočet ještě navýšit.

Kde ve Zlínském kraji chybí lékaři

Nejde jen o příhraniční nebo odlehlé oblasti Zlínského kraje. Zubařů i praktiků je dlouhodobě nedostatek například na Holešovsku nebo v Bystřici pod Hostýnem a okolí. Lidé z Holešova a okolí často k zubaři jezdí na Zlínsko nebo na Přerovsko.

Z úřední desky Zlínského kraje také vyplývá, že v říjnu ukončil činnost zubní lékař v Otrokovicích, končí jedno zubařské středisko ve Vsetíně a v Rožnově pod Radhoštěm končí gynekologická ambulance.

autoři: Roman Verner , Veronika Žeravová , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související