Důležitý krok k miliardové železnici z Otrokovic do Zlína. Úřad začal stavební řízení

27. srpen 2024 08:38

Kvůli projektu elektrifikace a modernizace železniční trati mezi Otrokovicemi a Zlínem Dopravní a energetický stavební úřad začal stavební řízení.

Dopravní a energetický stavební úřad zahájil stavební řízení pro projekt elektrifikace a modernizace železniční trati v úseku Otrokovice – Zlín. Vyplývá to z veřejného oznámení úřadu.

Na konci řízení má být vydání stavebního povolení, o které má Správa železnic požádáno už od konce loňského roku. Práce na projektu, jehož součástí je kompletní předělání trati na dvoukolejnou a přestavění většiny železničních stanic, by měly začít v roce 2026.

Stavební práce by se podle Správy železnic měly skončit před koncem roku 2030. Pak se Zlín zařadí mezi krajská města, kam vede elektrizovaná železnice. Podle původních plánů se mělo začít už v roce 2021, následně byl termín posunut na rok 2024. Aktuálně odhadované celkové náklady činí 12 miliard.

V rámci stavby se  zruší zastávky Otrokovice-Trávníky, Zlín-U Mlýna, Zlín-Malenovice a Zlín-Louky. Tato místa mají být v budoucnu obsloužena MHD. Nově naopak vznikne zastávka Zlín-Malenovice obec. Rychlost vlaků v úseku se zvýší z 60 km/h na 100 km/h.

Spustit audio

Související