Letos se uskuteční opravy některých vlakových nádraží ve Zlínském kraji, to zlínské v plánu není ani na příští rok

2. březen 2022 11:13

Rekonstrukce vsetínského nádraží, nebo opravy železniční stanice v Rožnově pod Radhoštěm. To jsou jen některé akce naplánované na letošní rok Správou železnic ve Zlínském kraji.

I letos budou ve Zlínském kraji železničáři a stavební dělníci modernizovat železnice a opravovat vlaková nádraží.

Čtěte také

Největší investiční akcí ve Zlínském kraji je pro letošní rok oprava vsetínského nádraží. Správa železnic ji vysoutěžila za přibližně 2,8 miliardy korun. Stavba zahrnuje změnu uspořádání kolejiště, zřízení bezbariérových nástupišť a mimoúrovňového přístupu pro cestující – ve Vsetíně budou taky dva nové podchody, které zároveň propojí části města. Dělníci ve Vsetíně pracují už od loňského listopadu a hotovo by mělo být v roce 2024.

Čtěte také

Od srpna 2021 už běží taky rekonstrukce stanice Holešov. Tady je cena oprav zhruba 380 milionů korun. S hlavními stavebními pracemi a dokončením se počítá v letošním roce. Rekonstrukce a sanace se týká železničního svršku, spodku, nástupišť i zabezpečovacího zařízení. Souběžně prochází v Holešově opravou i budova osobního nádraží. V současné době se pracuje v podlaží pro cestující, kde se aktuálně bourá, úpravují se rozvody vody a nebo podlahy.

Letos železničáři předpokládají taky zahájení rekonstrukce stanice Rožnov pod Radhoštěm. Správa železnic ale musí ještě vypsat tendr na stavební firmu. Tady by mělo být hotovo do příštího roku - tedy roku 2023. V Rožnově budou mimo jiné dvě nová bezbariérová nástupiště a bezbariérovými úpravami projde také výpravní budova.

Zlínské vlakové nádraží

Ani letos, ani příští rok se naopak nedočká opravy vlakové nádraží ve Zlíně. Rekonstrukce stanice Zlín střed je součástí připravované modernizace trati mezi Otrokovicemi a Vizovicemi. Část Otrokovice – Zlín je ve fázi územního řízení. Pro část Zlín – Vizovice se ještě aktualizují dokladové části dokumentace. Žádost o územní řízení chce Správa železnic podat v polovině letošního roku. Samotná realizace bude ale nejspíš nejdříve od roku 2024.

autoři: Lukáš Veselý , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související