Zlínské referendum o vodě: Není jasné, jak ho v případě rozhodnutí o změně prosadit

Ve Zlíně se bude konat s letošními krajskými a senátními volbami také místní referendum o vodárenství. Hlasovací lístky budou přichystány až ve volebních místnostech.

V referendu budou lidé odpovídat na otázku, zda souhlasí s tím, aby město Zlín nepokračovalo ve stávajícím modelu fungování místního vodárenství.

V čem je podle kritiků problém?

Ve Zlíně funguje tzv. provozní model, při němž se Vodovody a kanalizace (VaK) Zlín starají o infrastrukturu, ale provozuje ji Veolia prostřednictvím Moravské vodárenské. Poplatky za vodu tedy vybírá soukromá společnost a podle smlouvy má tento stav trvat ještě 10 let.

Zjednodušeně řečeno: Potrubí nebo čističky vod, o které je potřeba se starat, patří VaKu a část také městu. Samotné dodávky vody a také vybírání poplatků má na starosti společnost Veolia. Podle odpůrců nemá tedy Veolia povinnost se o infrastrukturu starat, má ale zisky ze zprostředkování dodávek vody.

„Veškeré vybrané prostředky by měly zůstat vlastníkovi. To proto, aby mohl v dostatečné míře obnovovat a udržovat vodohospodářskou infrastrukturu, což se v této chvíli neděje,“ uvedl předseda Aliance voda Zlínsku Pavel Sekula (SPD).

Čtěte také

Otázka v referendu

V referendu budou lidé odpovídat na otázku: Souhlasíte s tím, aby statutání město Zlín při výkonu své samostatné působnosti nepokračovalo ve stávajícím provozním modelu provozování vodohospodářské infrastruktury, kdy je tato infrastruktura pronajímána společnosti Moravská vodárenská, a.s.?

Pokud tedy volič odpoví „ano“, znamená to, že nechce pokračování současného modelu.

Platnost referenda

Zákon o místním referendu stanovuje, že výsledek referenda je pro orgány obce závazný. Neřeší však, jak se dodržování výsledku referenda domoci, pokud by zastupitelstvo v souladu s ním nejednalo.

Aby byl výsledek referenda platný, musí se ho zúčastnit alespoň 35 procent oprávněných osob.

Stanovisko města Zlín

Podle primátora Zlína Jiřího Korce (ANO) budou mít výsledky referenda pro město spíše informativní charakter. Navíc zlínský magistrát podle něj už kroky ke změnám dělá. „Výsledek referenda bude závazný, na druhou stranu neříká jasné kroky, jak má město v dané věci postupovat,“ uvedl Korec.

Doplnil také: „Kroky ke změně už děláme teď. Už více než rok pracujeme na tom, abychom navrátili vodu pod větší kontrolu měst a obcí.“ Město se podle něj snaží, aby současná smlouva, která má platit ještě více jak 10 let, byla zkrácena.

autoři: Lukáš Veselý , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.