O volby z aut nebyl ve Zlínském kraji velký zájem

30. září 2020 15:53

Volby z aut ve Zlínském kraji se obešly bez dlouhého čekání. Na určená  stanoviště zamířilo podle krajského úřadu 295 voličů.

Lidé, kteří jsou kvůli novému typu koronaviru v karanténě nebo izolaci, mohli odevzdávat své hlasy v krajských a senátních volbách na čtyřech místech v regionu. Ve stanoveném čase od 07:00 do 15:00 volilo na takzvaných drive-in stanovištích v kraji 295 lidí. Sdělila to mluvčí hejtmanství Adéla Kousalová.

Pro každý okres bylo vyčleněno jedno drive-in stanoviště. Nejvíce voličů podle údajů krajského úřadu hlasovalo z auta v Uherském Hradišti, bylo jich 133. Následoval Zlín s 83 voliči, na stanoviště v Kroměříži přijelo volit 54 lidí a ve Vsetíně 25 lidí.

Ve Zlíně se společně s volbami koná také referendum o místním vodárenství. Zatím se do něj zapojilo 26 z celkových 83 voličů na drive-in.

Na jednotlivých stanovištích byly připraveny stany, ke kterým mohla vozidla najíždět. O řádný průběh voleb se starali pracovníci krajského úřadu ve spolupráci s vojáky, z nichž někteří na sobě měli ochranné obleky. Přijíždějící voliči se museli prokazovat platným občanským průkazem a potvrzením o uložené karanténě, případně izolaci.

Zda se mohl člověk voleb na drive-in stanovišti zúčastnit, kontrolovali pracovníci krajského úřadu prostřednictvím podkladů od ministerstva zdravotnictví a České správy sociálního zabezpečení. "V těchto seznamech nelze zjistit, kolik je lidí v karanténě a v izolaci v příslušném kraji, protože jsou to aplikace, do kterých se přistupuje přes konkrétní rodné číslo, anebo přes konkrétní jméno, příjmení a datum narození. To znamená, že zjistíte pouze u konkrétní osoby, jestli je, nebo není, v tomto seznamu. Ale nemůžete se dostat na hromadné celkové číslo v této aplikaci," řekla vedoucí oddělení organizačních činností a neziskového sektoru odboru kanceláře hejtmana Pavlína Nováková.

Lidé v karanténě nebo izolaci budou moci hlasovat také z domova, a to do přenosných volebních schránek. O tento způsob hlasování musejí do čtvrtka 1. října požádat svůj krajský úřad na speciální telefonní lince. Její číslo je zveřejněno na webových stránkách hejtmanství. Hlasování do přenosných schránek bude umožněno v řádném termínu voleb do krajského zastupitelstva a třetiny Senátu, tedy v pátek od 14:00 do 22:00 a v sobotu od 08:00 do 14:00.

volby 2020 - drive in Uherské Hradiště

Případné druhé kolo senátních voleb se uskuteční v pátek 9. a v sobotu 10. října. Drive-in stanoviště se v obvodech, kterých se senátní volby týkají, otevřou ve středu 7. října.

autor: Růžena Vorlová | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související