Zlínská univerzita zkoumá ochranu pracovníků ve výrobě, vyvíjí přístroje na sledování únosné fyzické zátěže

4. leden 2022 11:04

Přístroje, které včas odhalí přetížení organismu pracovníka, vyvíjejí vědci zlínské Univerzity Tomáše Bati. Je to společný projekt pěti českých vysokých škol.

Systém předcházení nemocí z povolání vyvíjejí na zlínské Univerzitě Tomáše Bati. Výsledkem mají být zařízení použitelná v běžných provozech.

Figuranti mají na těle speciální senzory, díky kterým je možné určit dlouhodobé zatížení při opakujících se pohybech končetin. Výsledky výzkumu poslouží ke konstrukci snímačů a programu, který bude možné aplikovat v jakékoliv firmě. Tím bude možné předcházet některým úrazům nebo nemocem z povolání, jako je například syndrom karpálních tunelů.

Myšlenka projektu vznikla na základě podnikové praxe, konkrétně výrobních podniků. Prvním projektem tohoto typu bylo již před pěti lety vyvinuté a patentované zařízení pro monitorování lokální svalové zátěže.

Zaměstnavatelé si čím dál víc uvědomují rizika spojená s diagnostikováním nemoci z povolání u svých zaměstnanců, proto i řada z nich dbá na to, aby jejich pracoviště byla uzpůsobena tak, aby k těmto dlouhodobým nepříznivým jevům nedocházelo.

autoři: Roman Verner , Růžena Vorlová | zdroj: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
Spustit audio

Související