Zlínská univerzita představí na výstavě EXPO 2020 v Dubaji stavební bloky z pouštního písku určené pro sázení rostlin

23. září 2021 15:10

Zlínská univerzita bude reprezentovat Českou republiku na světové výstavě Expo 2020 v Dubaji. Představí například unikátní stavební bloky tištěné robotickou rukou z pouštního písku.

Novinky z Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně  budou reprezentovat Českou republiku na Všeobecné celosvětové výstavě EXPO 2020 v Dubaji. Na stálé expozici Českého národního pavilonu představí ve světové premiéře unikátní 3D tištěné stavební bloky SANDIQ pro pěstování rostlin a celou řadu dalších originálních kolekcí.

Společným jmenovatelem produktů, které budou vystaveny ve stálé expozici Českého národního pavilonu na výstavě EXPO 2020 v Dubaji, je voda a ekologická udržitelnost.  Ve světové premiéře se tu představí například stavební bloky na sázení rostlin. Jejich autorem je vedoucí Ateliéru Průmyslový design Fakulty multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně Martin Surman.

Stavební blok s názvem SANDIQ je tištěný pomocí robotické ruky ze světově unikátního plně rozložitelného materiálu s názvem NonOilen®. Materiál z části obsahuje i lokální pouštní písek. Jednotlivé bloky se mohou vzájemně kombinovat a vytvářet nejrůznější prostorové sestavy. Během stavby je možno je postupně plnit pískem nebo zeminou, tím dojde ke statickému zpevnění celé sestavy. Každý blok je opatřen vnitřním prostorem pro umístění rostliny.

V Českém národním pavilonu bude vystaveno také šest kolekcí funkčních produktů, které navrhli studenti a pedagogové Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně ve spolupráci s předními českými výrobci.  Půjde například o kolekci porcelánových a lázeňských pohárků, sérii interiérových konviček nebo porcelánových květináčů.

Popis dalších výstavních kolekcí 

Kolekce interiérových konviček
Kolekce interiérových konviček určených pro zalévání pokojových rostlin je vyrobena z plastu. Design konviček, jejichž maximální objem byl omezen na 1,5 litru, se zaměřuje na bezproblémovou funkci, ergonomický úchop, originalitu tvarového řešení a potenciál pro průmyslovou produkci. 

Kolekce porcelánových květináčů

Kolekce květináčů určených pro hydroponické nebo klasické pěstování pokojových rostlin je vyrobena z porcelánu a povrchově pokovena titanem. Uvnitř každého květináče je umístěna unikátní netkaná retenční textilie vyrobená z recyklovaného plastu, která má schopnost zadržovat vodu a umožňuje rostlině prorůstat kořeny.

Kolekce konviček Voda pro všechny

Kolekce interiérových konviček vznikla v rámci celofakultního projektu Voda pro všechny, který byl zaměřen na problematiku hospodaření s vodou. Při zadání byl kladen důraz na jejich tvarově inovativní pojetí, hledání nových variant držení, bezproblémovou funkci a snadnou vyrobitelnost. 

Kolekce porcelánových lázeňských pohárků

Projekt byl zaměřen na typicky český fenomén lázeňského pohárku a lázeňského prostředí obecně. Navržená kolekce porcelánových lázeňských představuje nové vizuální a funkční přístupy v této produktové kategorie.

Kolekce porcelánových hrnků

Studenti a pedagogové ateliéru Průmyslový design navrhli unikátní hrnky, které odpovídají technologickým postupům, běžně používaným ve výrobním provozu porcelánky, která na projektu spolupracovala.

Kolekce Party Time 

Série hravých produktů určených pro volnočasové i společenské aktivity spojené s přípravou a konzumací nápojů. Materiálově pestrá kolekce obsahuje napříkla filtrační láhve, odšťavňovače, luhovače, dekantační karafu nebo set hrnků na kávu.

autoři: Roman Verner , Růžena Vorlová | zdroj: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
Spustit audio

Související