Zlín vybuduje na místě bývalého torza na sídlišti Jižní Svahy dočasné odstavné parkoviště

4. únor 2020 14:04

Parkoviště na sídlišti by mělo sloužit především dodávkám, které často zabírají parkovací místa. Využívat jej však budou moci i majitelé osobních vozů.

Na místě bývalého torza na Jižních svazích ve Zlíně vznikne dočasné odstavné parkoviště pro 75 automobilů. V současné době probíhají projekční přípravy, stavět by se mělo začít v létě. Odhadovaná cena je dva miliony korun. Město chce po vybudování parkoviště vyhláškou zakázat stání dodávek na sídlišti, říká primátor Jiří Korec z hnutí ANO.

Bývalé torzo na Jižních Svazích ve Zlíně

„Naším cílem je dostat tyto dodávky z běžných parkovacích ploch, protože víme, že spousta občanů jezdí těmito firemními vozy domů. Používají je pro své soukromé účely. A bohužel tyto dodávky nám pak blokují místa pro normální parkování. Tím pádem chceme vytěsnit tato vozidla na nové odstavné parkoviště,“ uvedl pro Český rozhlas Zlín primátor Korec.

Parkoviště by mělo sloužit asi čtyři roky, než město na základě architektonické soutěže rozhodne o definitivním využití prostoru.

Betonový objekt, takzvané torzo, vznikl uprostřed sídliště v roce 1988. Měl sloužit jako obchodní dům, ale nikdy nebyl dostavěn a chátral. Město se jej opakovaně snažilo odkoupit, podařilo se to v roce 2014, budovu a přilehlé pozemky získalo za 53 milionů korun. Likvidace torza začala v roce 2016, lidem se oficiálně prostor zpřístupnil v roce 2018.

Spustit audio

Související