Domy pro seniory, armáda, soud či ubytovna. Kraj a město řeší možné využití areálu zlínské nemocnice

4. únor 2020 06:08

Možné využití areálu Krajské nemocnice T. Bati (KNTB) ve Zlíně v budoucnu řeší pracovní skupina složená především ze zástupců kraje a města Zlína.

Zlínský kraj chce postavit novou nemocnici na opačné straně krajského města, ve Zlíně-Malenovicích. „Společným cílem je vybudovat v současném areálu novou městskou čtvrť, v níž by mohly sídlit nejen úřady a další zařízení kraje, města i státu, ale sloužila by také k bydlení,“ sdělila mluvčí kraje Adéla Kousalová.

Čtěte také

„I když do doby, než se krajská nemocnice přestěhuje do novostavby v Malenovicích, zbývá ještě minimálně pět let, musíme již nyní seriózně řešit, jak areál stávající nemocnice v budoucnu co nejlépe využít. Čekat by totiž byla velká chyba a bylo by to i neekonomické. Otevírají se před námi velké možnosti a my zde můžeme společnými silami vybudovat moderní lokalitu,“ uvedl hejtman Jiří Čunek z KDU-ČSL.

Krajští zastupitelé schválili těsnou většinou stavbu nové nemocnice ve Zlíně-Malenovicích loni v prosinci, kdy Čunek nečekaně bod zařadil na konci jednání zastupitelstva. Hlasováním se zabývalo na základě zpráv z médií i více než 20 vnějších podnětů ministerstvo vnitra, které v pondělí vyzvalo zastupitele, aby rozhodnutí o výstavbě nemocnice znovu projednali. Informace o projednání bodu musí být podle ministerstva předem zveřejněna na úřední desce, k bodu mají právo se vyjádřit i občané.

Důležitá data v projektu nové krajské nemocnice ve Zlíně

Nyní se předkládají návrhy, které objekty by v současném areálu mohly být. Kraj s městem chtějí oslovit architektonické kanceláře, které zpracují návrh využití území KNTB.

Pracovní skupina se sešla v pátek. „Město Zlín předneslo celkem 16 potenciálních záměrů. Jsou mezi nimi bytová výstavba, objekty občanského vybavení - obchody, restaurace, sociální výstavba - domy pro seniory, hospic, odlehčovací služby, ale například i studentské ubytování či veřejná prostranství včetně hřišť a sportovišť. Zlínský kraj by chtěl v areálu umístit domov pro seniory včetně domova se zvláštním režimem a odlehčovacích služeb,“ uvedla Kousalová.

Stávající areál Baťovy nemocnice ve Zlíně

Sídlo by v areálu mohla mít i vrtulníková základna letecké záchranné služby. „Také stát prostřednictvím svého Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových zde projevil zájem o umístění některých svých složek - policie, armády, krajského soudu,“ uvedla mluvčí. Mělo by být podepsáno memorandum, které určí role kraje a města a bude řešit budoucnost areálu.

autor: Český rozhlas Zlín
Spustit audio

Související