Chřipka je na vzestupu. Krajské nemocnice vyhlašují zákaz návštěv

31. leden 2020 12:12

Kvůli prudkému nárůstu chřipkových onemocnění doporučili hygienici zákaz návštěv ve zdravotnických zařízeních. Kraj je podle nich ve fázi nastupující celoplošné epidemie.

Všechny nemocnice a lůžková zařízení sociální péče ve Zlínském kraji by měly omezit návštěvy. V pátek to doporučili krajští hygienici kvůli nárůstu počtu chřipkových onemocnění. Zlínský kraj je podle nich ve fázi nastupující celoplošné epidemie. Pokračuje ředitelka krajské hygienické stanice Eva Sedláčková.

Plošný zákaz návštěv vyhlašují v těchto dnech nemocnice Zlínského kraje. Reagují tak na doporučení krajských hygieniků, kteří dnes upozornili, že aktuálně došlo k výraznému nárůstu počtu chřipkových onemocnění a zvýšil se také výskyt akutních respiračních onemocnění v celém kraji.

Zákaz návštěv na všech lůžkových odděleních platí od pátku 31. ledna v Krajské nemocnici Tomáše Bati ve Zlíně a také Kroměřížské nemocnici, od soboty 1. února 2020 pak v Uherskohradišťské a Vsetínské nemocnici. Ve všech čtyřech nemocnicích Zlínského kraje je platný do odvolání.

Čtěte také

„Takový vývoj jsme očekávali, chřipek bohužel opravdu rapidně přibývá a nezvykle teplý leden k tomu jen přispěl. Zákaz návštěv je pro pacienty i jejich blízké vždycky nepříjemný, proto jim děkujeme, že situaci chápou. Jde přece jen o zdraví našich pacientů, jejich stav by se případným přenosem infekce zvenčí mohl zkomplikovat, čemuž chceme tímto opatřením předejít,“ vysvětlil důvody vyhlášení plošného zákazu Radomír Maráček, předseda představenstev nemocnic Zlínského kraje.

V Nemocnici Valašské Meziříčí, která je součástí skupiny Agel, bude platit zákaz návštěv od pondělí, výjimkou bude porodnice, kde zákaz platit nebude.

„V současné době je celková nemocnost akutními respiračními onemocněními ve Zlínském kraji o více jak čtyřicet procent vyšší než v minulém týdnu. S hodnotou 1951 nemocných na 100 tisíc obyvatel. Výrazný nárůst o 218 procent i u onemocnění chřipkou,“ řekla Českému rozhlasu Zlín Sedláčková.

Chřipku momentálně má 327 lidí ze sta tisíc obyvatel. Narůstá také počet nemocných chřipkou typu A. Hygienici evidují tři vážné průběhy této nemoci, nemají ale zatím hlášená žádná úmrtí.

Spustit audio

Související