Ministerstvo vnitra vyzvalo Zlínský kraj, aby znovu projednal výstavbu nové nemocnice ve Zlíně

3. únor 2020 11:47

Pokud by zastupitelé bod o krajské nemocnici znovu odmítli projednat, může se ministerstvo obrátit na soud s návrhem na zrušení hlasování.

Zlínský kraj byl vyzván, aby zastupitelstvo výstavbu nové krajské nemocnice za osm miliard korun znovu projednalo na některém ze svých zasedání tak, aby informace o tomto projednání byla předem zveřejněna v souladu se zákonem o krajích v rámci návrhu programu na úřední desce.

„Zastupitelstvo by mělo o těchto bodech po řádně proběhlé diskusi, včetně uplatnění práv zastupitelů a občanů kraje vyjádřit se, znovu rozhodnout, případně alespoň potvrdit, že setrvává na již přijatých usneseních,“ uvedl pro Český rozhlas Zlín mluvčí ministerstva Ondřej Krátoška.

Čtěte také

Postup zastupitelstva Zlínského kraje v tomto konkrétním případě, kdy jde o zásadní investice ve výši 8 miliard korun, projednávaná a schvalovaná dodatečně, bez předchozího zveřejnění je způsobilý vést k porušení práva občana kraje vyjadřovat na zasedání zastupitelstva stanoviska k projednávaným věcem, a povinnosti kraje hospodařit s majetkem transparentně.

„Zlínský kraj byl požádán o zaslání vyjádření a informace k dalšímu postupu do 29. 2. 2020. Ministerstvo vnitra v závislosti na postoji kraje určí svůj další postup,“ doplnil Krátoška.

Jsme přesvědčeni, že jsme nic nezákonného neudělali a ten náš postup nezákonný není.
Jiří Čunek (KDU-ČSL), hejtman Zlínského kraje

Hejtman Jiří Čunek z KDU-ČSL pochybení odmítá. Zařadit nové hlasování do programu zastupitelstva neplánuje. „Jsme přesvědčeni, že jsme nic nezákonného neudělali a ten náš postup nezákonný není. V tomto duchu odešleme odpověď s právním stanoviskem panu ministrovi, ve kterém mu právní stanovisko znovu vysvětlíme,“ řekl Českému rozhlasu Zlín hejtman Jiří Čunek.

Opozici, která podnět ke kontrolní činnosti podala, se nelíbilo, že k bodu o nemocnici, tím, že byl zařazen nečekaně, se nemohli vyjadřovat právě občané. Na ministerstvo se obrátilo, jak už 21 stěžovatelů. Mezi nimi třeba Krajský zastupitel Tomáš Pajonk ze strany Svobodní, ale také zastupitelstvo Kroměříže.

Argument byl u všech totožný. Nelíbilo se jim, že lidovecký hejtman Jiří Čunek zařadil bod do programu na poslední chvíli. Podle zastupitele Pajonka nebyl dodržen zákon o krajích, což potvrdilo i ministerstvo. Podobně se vyjádřil nezávislý starosta Kroměříže Jaroslav Němec. Kraj podle něj popřel práva občanů, zastupitelů a místní samosprávy. Podle Němce schválili krajští zastupitelé miliardovou investici bez předložení jasných podkladů.

autor: Veronika Žeravová
Spustit audio

Související