Kvůli hlasování o zlínské nemocnici eviduje vnitro už 21 podnětů

Na způsob hlasování o nové nemocnici v Malenovicích podali podněty ministerstvu Kroměříž, někteří krajští zastupitelé, obyvatelé i odborníci ze zdravotnictví.

Ministerstvo vnitra evidovalo k úterku 21 vnějších podnětů ke způsobu zařazení hlasování o výstavbě nové krajské nemocnice ve Zlíně na prosincové zasedání zastupitelstva Zlínského kraje. Případem se zabývá v rámci své dozorové činnosti.

Mezi podateli jsou město Kroměříž, členové zastupitelstva Zlínského kraje, odborníci ze zdravotnictví a občané kraje.
Ondřej Krátoška, mluvčí ministerstva vnitra

„Mezi podateli jsou město Kroměříž, členové zastupitelstva Zlínského kraje, odborníci ze zdravotnictví a občané kraje,“ řekl mluvčí ministerstva vnitra Ondřej Krátoška.

Hlasování o výstavbě nové krajské nemocnice hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL) neplánovaně zařadil do programu zastupitelstva krátce před jeho skončením. Ministerstvo na základě podnětů i zpráv z médií prověřuje, zda tím nebyl zneužit zákon.

Od Zlínského kraje si vyžádalo vyjádření, zápis z jednání zastupitelstva, jednací řád a další dokumenty, které analyzuje. „Ministerstvo věc posoudí z hlediska dodržení příslušných ustanovení zákona o krajích a související judikatury,“ uvedl Krátoška.

Čtěte také

Délka prověřování případu podle něj závisí na jeho právní i skutkové složitosti. „Předpokládáme, že finální stanovisko bude zaujato nejpozději do konce ledna 2020, nebude-li nutné příslušný spis doplnit o další podklady,“ uvedl mluvčí.

Ministerstvo posuzuje, jestli dodatečné zařazení bodu týkajícího se výstavby nemocnice nebylo účelové a nedošlo k obcházení zásady veřejnosti zasedání zastupitelstva. Pokud se to prokáže, muselo by ministerstvo podle Krátošky zmíněný postup považovat za protizákonný. To by zřejmě mělo za následek pozastavení výkonu přijatého usnesení a případné podání návrhu na jeho zrušení správním soudem.

Čunek: Podle právníků je vše v pořádku

Podle Čunka, který náklady na výstavbu nemocnice odhaduje na osm miliard korun, byl však postup v pořádku. „Máme všechny rozsudky Ústavního soudu a všech soudů ve věci takového hlasování, dokonce ve věci těchto návrhů, to znamená zařazování bodu na program. Podle všech právníků je to úplně v pořádku,“ řekl už dříve Čunek. Revize jednání krajských zastupitelstev v posledních osmi letech podle něj ukázala, že v některých případech se až třetina materiálů dávala takzvaně "přímo na stůl" bez projednání.

O investičním záměru pro stavbu nemocnice hlasovali krajští zastupitelé poprvé už na konci loňského června. Koalice však byla tehdy rozdělená a projekt, který prosazuje Čunek, dostatečnou podporu nezískal. Ani v prosinci nepostupovala koalice jednotně, návrh ale i tak získal dostatek hlasů, 23 z 38. Z koalice byli pro zástupci KDU-ČSL, STAN a dva zastupitelé z ODS, z opozice dva zastupitelé SPD a jeden z ČSSD. Hnutí ANO, jehož členové výstavbu nemocnice nepodpořili, kvůli způsobu hlasování zvažuje odchod z koalice.

autor: Český rozhlas Zlín
Spustit audio

Související