Zkameněliny, hvězdy i pokusy. Hvězdárna ve Valašském Meziříčí má týden vědy

7. listopad 2017
Zprávy ze Zlínska

Fyzikální pokusy, astronomická pozorování nebo výstavu zkamenělin, to vše nabízí po celý týden hvězdárna ve Valašském Meziříčí. Připojila se k tradičnímu Týdnu vědy a techniky.

Ten se koná už po sedmnácté a zahrnuje více než 500 akcí nejen v Praze, ale i ve všech krajských městech a na některých dalších místech.

Hlavní program nabízí přednášky a besedy s odborníky z různých pracovišť Akademie věd České republiky a má zaujmout dospělé i studenty středních škol, kteří se rozhodují o budoucím studiu.

Kromě toho ale organizátoři připravili i akce, které mají přitáhnout i mladší děti. Je to třeba vědecká úniková hra Decoder, při které musí účastníci během 50 minut rozluštit několik záhad a odemknout 16 zámků.

Také hvězdárna ve Valašském Meziříčí nabízí řadu programů jak pro školáky a studenty, tak pro veřejnost. „Je to řada expertních programů, které jsou doplňkem astronomie,“ říká lektor Jiří Srba.

Ředitel hvězdárny Libor Lenža doplnil, že hvězdárna nabízí také celou řadu programů pro veřejnost. Jde především o přednášky s předními tuzemskými odborníky zabývající se třeba biologií nebo astrofyzikou. A samozřejmě nabízíme i astronomická pozorování,“ uvedl Lenža. Akce na hvězdárně se budou konat do pátku.

autor: rv
Spustit audio