Život zámeckého pána v Lešné u Valašského Meziříčí Rudolfa Magnuse Podstatského byl plný andělů

18. prosinec 2023

Na zámku v Lešné u Valašského Meziříčí působil v době baroka zámecký pán Rudolf Magnus Podstatský. Jaké tajemno je spojeno s jeho životem?

Rudolf Magnus Podstatský z Prusinovic, který žil v lelech 1688 až 1740, byl jedním z majitelů panství v Lešné u Valašského Meziříčí a byl to literát, poeta, mecenáš, šlechtic, zdatný teolog a především člověk, který měl velkou duchovní sílu.

Jak uvádí historik Pavel Lasztovicza z Univerzity Palackého v Olomouci, za mnohé je mu vděčný především místní kostel. Jakožto vrchnost měl nad kostelem patronátní právo, což znamená, že se o kostel musel starat a zabezpečovat jeho opravy. Zasadil se také o to, aby zde byla zřízena vlastní duchovní správa, tedy aby měl kostel v Lešné vlastního faráře.

Jak je jeho osoba spojena s tajemnem? To souvisí s místním zámkem. Tam se z doby Rudolfa Magna dochovala nástropní malba s vyobrazením archanděla Michaela, kterak svrhává ďábla z nebes. K tomu, proč měl Rudolf Magnus Podstatský k archanělu Michaelovi blízko, Pavel Lasztovicza doplňuje: „Jednak to bylo tím, že lešenská farnost byla zasvěcena právě Michaelovi, ale v Rudolfově životě se potom jako červená nit vine hluboká úcta právě k andělům a andělským patronům.“

Rudolf žil v době, kdy být šlechticem neznamenalo jen žít radovánkách a v přepychu, ale jednou z povinností, kterou měl vůči společnosti, bylo zplodit potomka. To se mu však nepodařilo a s manželkou děti neměli. Proto se upnul na děti bratrance své matky Františka Ludvíka Hraběte ze Žerotína Michaela a Johanu Gabrielu.

Na počest malého Michaela například sepsal oslavnou báseň, kde právě toto miminko přirovnává k andělským bytostem. Faktem také je, že František Ludvík ze Žerotína byl jeho velkým přítelem, společně spolu zakládali klášter v Zašové u Valašského Meziříčí, který vznikl na počest zázračného uzdravení Rudolfova otce. Rudolf také předsedal komisi, která vyšetřovala zázraky, k nimž mělo dojít právě na poutním místě v Zašové. Ty zázraky byly různého druhu. Nejčastěji však šlo o tajemná světla, která se měla zjevovat v novém rozestavěném poutním kostele.

Konec života Rudolfa Magnuse byla pak také spojen s mystikou. Jak? Co obsahoval jeho testament, kolik peněz a komu bylo podle něj po jeho smrti rozdáno? A jak jeho odkaz souvisí se zbudováním pěti místních kapliček?

I to se dozvíte v dalším z dílů pořadu Záhady a tajemství Zlínského kraje, ve kterém redaktorka Českého rozhlasu Zlín Markéta Macháčková a odborník na cestovní ruch Zdeněk Urbanovský navštívili Lešnou u Valašského Meziříčí.

Seriál Záhady a tajemství Zlínského kraje můžete poslouchat i v podcastech na mujRozhlas, Spotify, Apple iTunes nebo Seznam.

Všechny díly pořadu pak najdete také ZDE.

Spustit audio

Související