Zdravotníci bijí na poplach. Do nemocnic ve Vsetíně, Valašském Meziříčí i Uherském Hradišti přijedou pomáhat vojáci

12. listopad 2021 12:19

Vojáci nastoupí do nemocnic ve Vsetíně a Valašském Meziříčí v pondělí, do Uherského Hradiště pak přijedou 22. listopadu.

Personál v nemocnicích ve Vsetíně, Valašském Meziříčí a Uherském Hradišti posílí vojáci. Nemocnice v kraji se totiž potýkají s velkým nárůstem pacientů s covidem.

Čtěte také

Například v nemocnici v Uherském Hradišti se počet hospitalizovaných proti minulému týdnu zdvojnásobil. Ve čtvrtek bylo v nemocnici 59 covid pozitivních pacientů, z toho devět vyžadovalo intenzivní péči.

Armáda ČR na vyžádání vyslala 4 vojáky do nemocnice ve Valašském Meziříčí, 5 do Vsetína, ve čtvrtek 18. listopadu nastoupí 4 do Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně. V pondělí 22. listopadu doplní vytížený personál další 4 vojáci v Uherském Hradišti. V krajské nemocnici už také pomáhají zdravotníci z Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje.

„Na jednotkách intenzivní péče jsou nejčastěji hospitalizováni pacienti starší 60 let a pouze 10 procent z nich je očkovaných. Prosím všechny neočkované, aby vakcinaci ještě zvážili, nejen kvůli svému zdraví, ale také s ohledem na své okolí. Ohroženou skupinu lidí starších 60 let bych také rád vyzval k přeočkování třetí dávkou,“ dodal hejtman.

Nyní vojáci do zařízení podle mluvčí generálního štábu Magdaleny Dvořákové nastoupí na základě nařízení vlády z loňského roku. "Na jeho základě můžeme nasadit podle požadavků podaných přes Ústřední krizový štáb až 900 vojáků na pomocné práce do nemocničních zařízení a zařízení se sociální službou," uvedla. 

"Měli by to být zdravotníci. Budou k dispozici pro jakoukoliv práci," uvedl hejtman Zlínského kraje Radim Holiš. Vojáci budou pomáhat do odvolání, o nasazení dalších kraj jedná. O další pomoci v nemocnicích se podle něj jedná také s Českým červeným křížem.

Za uplynulý týden přibylo ve Zlínském kraji 4213 případů nákazy koronavirem. V předchozím týdnu jich bylo 3058, o týden dřív 1802. Počet dosud nakažených v kraji, kde žije asi 580 000 lidí, překročil 100 000.

Některé nemocnice v kraji již musely omezit plánované operace, platí také zákaz návštěv.

Přibývá také zemřelých v souvislosti s covidem, k dnešku je jich dosud 1679, minulý pátek uváděly statistiky o 36 zemřelých méně.

autoři: Veronika Žeravová , Tomáš Fránek
Spustit audio

Související