Nemocnice ve Valašském Meziříčí je vytížená pacienty s covidem, personál je unavený

12. listopad 2021 10:16

Nemocnice ve Valašském Meziříčí musí omezovat plánovanou operativu. Stále přibývá pacientů s covidem, a tak zdravotníci musí péči o ně přizpůsobit chod celého zařízení.

Frustrace a stres zdravotníků, omezování operací nebo i přesun běžných pacientů na jiná oddělení - taková je teď kvůli koronaviru situace v nemocnici ve Valašském Meziříčí. Lidí s covid-19 je teď v malém zařízení 52, vznikla proto už tři covidová oddělení. Pro covid pozitivní pacienty má aktuálně nemocnice k dispozici 75 lůžek, z čehož 6 míst jsou lůžka intenzivní péče. To je pro malou nemocnici s celkovou kapacitou 280 míst velmi zatěžující. 

„Osobní život jde do pozadí a práce na první místo,“ smutně kontatuje staniční sestra covid oddělení Nikola Kretíková. Jak potvrzuje hlavní sestra Jana Pelikánová, pacienti, kteří potřebují podporu dýchání, jsou většinou obézní pacienti bez očkování.

Pro personál je péče o tyto pacienty velmi vyčerpávající. „Ti lidé jsou unavení, vyhořelí, mnozí mají zdravotní problémy z vyčerpání. Je tu i jistá naštvanost, protože velká většina pacientů by v nemocnici skončit nemusela, kdyby byli proočkování a dodržovali základní opatření,“ říká ředitel nemocnice Milan Leckéši. 

Omezení péče

Čtěte také

Od 8. listopadu fungují v nemocnici ve Valašském Meziříčí tři covidová oddělení. Pacienty s běžnými obtížemi musela nemocnice přesunout na jiná oddělení, podle potřeby se přesunuje i personál. Operují tu nyní jen akutní nebo onkologické pacienty.

Pokud by se počet pacientů s covid-19 i nadále zvyšoval, nemocnice by musela přesunovat pacienty do jiných zařízení.

autoři: Veronika Žeravová , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související