Tři nemocnice ve Zlínském kraji ruší všechny plánované operace, které snesou odklad

15. listopad 2021 10:25

Scénář z předchozích vln epidemie koronaviru se znovu opakuje. Nemocnice se plní pacienty s covidem, zdravotníci ruší plánované operace. Všechna zařízení ve Zlínském kraji musí chod nemocnice přizpůsobovat epidemii.

Tři nemocnice ve Zlínském kraji musí kvůli koronaviru omezovat dlouho plánované operace. Lidé čekají třeba na operaci žlučníku, kýly, křečových žil nebo na vytažení kovových protéz po zlomenině. Nemocnice zavírají běžná oddělení a vyčleňují je pro lidi s onemocněním covid-19.

Ve Zlínském kraji už operativu omezili nebo úplně pozastavili ve Vsetíně, Valašském Meziříčí a v Kroměříži.

Čtěte také

Ve Valašském Meziříčí jde o zařízení, které má celkovou kapacitu 280 lůžek, 59 jich ale obsazují právě pacienti s covidem (údaj k 15. 11.). Právě zde a ve Vsetíně omezili všechny zákroky, které snesou odklad. Příkladem je operace žlučníku, kýly nebo křečových žil. Lidé čekají třeba na vytažení kovových protéz po zlomeninách a taky na endoprotetické operace - to jsou náhrady kyčle nebo kolene.

V Kroměříži omezili ortopedické a urologické výkony, což potvrzuje ředitelka Lenka Mergenthalová:

Pokud mají lidé akutní potíže, nemusí mít obavy. Všechna zařízení v kraji poskytují běžnou péči jako je ošetření při úrazech nebo náhlých změnách zdravotního stavu. Fungují jak urgentní příjmy, tak i ambulance. Stejně tak ve Zlínském kraji nemocnice neomezují péči, která se týká operací onkologického typu.

autoři: Veronika Žeravová , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související