Protilátky proti těžkému průběhu covidu nově podávají i v Kroměřížské nemocnici

8. listopad 2021 10:55

Kapacita center ve Zlínském kraji, kde lékaři podávají pacientům takzvané monoklonální protilátky, není dostatečná. Další speciální stacionář proto 8. listopadu 2021 otevřeli v Kroměříži.

Jednou z možností, jak zabránit těžkému průběhu nemoci covid-19, je podání takzvaných monoklonálních protilátek. Tento způsob léčby je vhodný pro lidi, kteří jsou rizikovými pacienty například kvůli věku nebo přidruženým onemocněním. 

Čtěte také

Nejde o běžný lék, který by se podával například jako pilulka, ale zdravotníci ho podávají pomocí infuze. Pacientovi po pozitivním testu na koronavirus nejdříve vypíše žádanku praktický lékař. Podávání protilátek pak probíhá v nemocnici a trvá zhruba dvě hodiny.

Zájem o lék, který snižuje riziko těžkého průběhu nemoci covid-19, se ve Zlínském kraji zvyšuje a podávají nově už tři nemocnice. K nemocnici ve Zlíně a v Uherském Hradišti se aktuálně připojila i nemocnice v Kroměříži. 

Kroměřížská nemocnice tak reagovala na nedostatečnou kapacitu center v kraji, kdy lidé čekali na aplikaci protilátek i několik dní. Ideální je přitom podat protilátky do 24 hodin od pozitivního testu na koronavirus tak, aby se předešlo hospitalizaci a těžkému průběhu onemocnění. 

V Kroměříži vznikl stacionář se čtyřmi lůžky a podle ředitelky zařízení Lenky Mergenthalové je možné tyto kapacity v případě potřeby navýšit.

autoři: Veronika Žeravová , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související