Protilátky proti těžkému průběhu covidu je ve Zlínském kraji obtížné dostat, kapacity nemocnic nestačí

5. listopad 2021 14:08

Kapacita center ve Zlínském kraji, kde lékaři podávají pacientům takzvané monoklonální protilátky, není dostatečná. Zájem o lék, který snižuje riziko těžkého průběhu nemoci covid-19, se zvyšuje.

Monoklonální protilátky - tedy léky, které můžou pacienta s koronavirem ochránit před těžkým průběhem nemoci, ve Zlínském kraji podávají dvě nemocnice. Aktuálně tuto možnost nabízí nemocnice ve Zlíně a v Uherském Hradišti.

O lék je v posledních dnech zvýšený zájem, předepisují ho zejména praktičtí lékaři v regionu. Ve vysílání Českého rozhlasu mluvil o podávání léků i praktický lékař David Halata z Hošťálkové. Ten uvedl, že centra jsou zahlcená, mnohdy se tam nejde dovolat a někteří lidé čekají na lék i 3 dny. I podle předsedy sdružení praktiků v kraji Lubomíra Nečase praktici v některých případech naráží právě na nedostatečnou kapacitu zařízení. 

Lidé, pokud jsou pozitivně otestovaní, by se měli o podání protilátek zajímat co nejdříve. Ideální je podat protilátky do 24 hodin od pozitivního testu na koronavirus tak, aby se předešlo hospitalizaci a těžkému průběhu onemocnění. 

Zřídit speciální stacionář pro podávání monoklonálních protilátek zvažují v nemocnici v Kroměříži. Uvedla to ředitelka Lenka Mergenthalová. Tím by se mohla snížit vytíženost center ve Zlíně a v Uherském Hradišti.

Infuze

Jak lék funguje a pro koho je vhodný?

Protilátky jsou vhodné pro lidi, kteří jsou rizikovými pacienty. A to například kvůli věku nebo přidruženým onemocněním. Cílem je podat protilátky do 24 hodin od pozitivního testu na koronavirus tak, aby se předešlo hospitalizaci a těžkému průběhu onemocnění. 

Nejde o běžný lék, který by se podával například jako pilulka, ale zdravotníci ho podávají pomocí infuze. To znamená, že pacient musí přijít do nemocnice, kde tráví zhruba dvě hodiny na lůžku.

autoři: Veronika Žeravová , Pavel Vacek , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související