Zdeněk Rytíř při psaní textů chtěl mít klid, pískací hračky dětí házel do bazénu, prozrazuje jeho žena Helena

Další povídání Na pohovce Jožky Kubáníka patří vzpomínkám na jednoho z našich nejlepších textařů, na Zdeňka Rytíře. Poslechněte si, co o něm prozradila jeho manželka Helena.

Čtěte také

V jednom ze svých textů Zdeněk Rytíř napsal: Nevěř tomu, že jsem výjimečný, že krásným dámám jsem nebezpečný. Vždyť já za chvilku s Tebou jsem ti vděčný. Jsem jen obyčejný muž. Jak ale dokazují slova jeho manželky Heleny, obyčejný rozhodně nebyl.

Jak vznikla jejich láska a pak i manželství? Potkali se v Činoherním klubu v době, kdy oba měli své partnery a na to, aby se k sobě dostali, si museli 5 let počkat. Za svědky na svatbě jim šli Vašek Neckář a Michal Tučný, který byl celoživotním přítelem jejího muže a vlastně i takovou neoficiální součástí jejich rodiny, protože spolu trávili například i dovolené.

Helena také se smíchem vzpomíná na to, že na jejich svatbě bylo asi 80 procent cizích lidí, které ani jeden z novomanželů  neznal. Svatbu jim totiž organizoval a platil jejich kamarád, který byl geniální manažer a šprýmař a tvrdil, že nejlepší kšefty se dělají na svatbách. I sám Zdeněk byl vtipálek. „Rozhlásil třeba, že sbírám trpaslíky, takže se nám jich doma sešlo asi 11. A já je přitom nenávidím,“ uvádí jako příklad jednoho z mnoha jeho žertíků Helena Rytířová.

Helena se Zdeňkem pak měli 2 děti, Zdeňka a Alenu, a jak Helena prozrazuje, dcera se jmenovala podle jednoho z textů, které její muž napsal, podle Alenky v říši divů. Jako táta prý moc akční nebyl a moc se nezapojoval, zdrůrazňoval ale: „Hlavně se děti nevěnujte muzice.“

Při psaní textů potřeboval Zdeněk podle Heleny Rytířové klid. „Nesnášel zvuky. Nesnášel vysavač a když byl doma, nesmělo se vysávat. A pak taky, když děti dostávaly jako malé od babiček hračky, které vydávaly zvuky, tak ty okamžitě vzal a hodil do bazénu. Tak jsem pak vždycky na jaře, když se čistil bazén, z něj ty nebohé zvířátka tahala,“ vzpomíná Helena s humorem sobě vlastním.

V čem jsou jejich děti Zdeněk a Alena po tátovi? Je pravda, že mu Helena Rytířová na pohřbu zpívala písničku Malé kotě? A co chystá k nedožitým 80. narozeninám svého muže. To a mnohem víc se dozvíte v rozhovoru Jožky Kubáníka s milou, upřímnou, veselou a stále akční Helenou Rytířovou.

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Na pohovce Jožky Kubáníka najdete i na webu rozhl.as/Kubanik nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související