Herec a režisér Jan Kačer vzpomíná: Josef Somr byl největší erotický tahák Činoherního klubu

V pořadu Na pohovce Jožky Kubáníka jsme mluvili o vzpomínání a pozvání k rozhovoru přijal Jan Kačer, který zavzpomínal na herecké legendy, se kterými se setkal.

Herec, režisér a spisovatel Jan Kačer je žijící legenda. Účinkoval v těch nejlepších snímcích osobností jako Evald Schorm, Věra Chytilová, či Jiří Krejčík. Režíroval desítky inscenací s největšími hereckými esy své doby, ať už to bylo osazenstvo Činoherního klubu, který spoluzakládal - Josef Abrhám, Petr Čepek, Josef Somr a další, ale i v Národním divadle, na jehož Matku kuráž s Danou Medřickou lidé dodnes vzpomínají. A právě vzpomínání se věnoval i na rozhlasové Pohovce Jožky Kubáníka.

„V Činoherním klubu jsme byli víc, než bratři a sestry, byl to zázrak, který se nestává často. Všichni přáli tomu druhému, aby byl dobrý. Ti lidi, co hráli na jevišti byli na zkouškách povzbuzovaní těmi, co seděli v hledišti a radili jim. Každé představení byl dar jeden druhému. Snili jsme o tom, že svět bude hezký,” zamýšlí se Jan Kačer a přidává i konkrétní vzpomínky.

„Josef Somr byl tajuplná postava. Po představení stál u baru, vůbec nevypadal efektně, ale všechny ženy se s ním toužily pobavit. Byl nedostupný. Josef Somr byl největší erotický tahák Činoherního klubu,” usmívá se představitel hlavních rolí ve filmech jako Smrt si říká Engelchen, Údolí včel, či komediálního snímku Konec agenta W4C protřednictvím psa pana Foustky. „Když jsem se s Pepíkem nedávno loučil, tak jsem si s ním povídal, protože my jsme se o sebe opírali jako kovbojové, aby si kryli záda a pět minut jsem brečel. Myslím na něj s velkou úctou. Byl to borec.”

Zároveň ale Jan Kačer přidává vzpomínky na další slavná jména. „Dana Medřická byla obrovská ženská. Byla z velkých herců, na které jste se jen podíval a ona už věděla, co chcete. Nemusel jste to říkat, dokonce kdybyste to řekl, tak byste to zkazil. Ona to už věděla. A navíc k tomu přidala i to, co jste nevěděl vy. Byla velká umělkyně a byl obrovský zážitek s ní být.”

A jak Jan Kačer vzpomíná na další milované herečky? „Libuška Šafránková byla mimo kategorie. Pánbůh ji sem vsadil jako dokonalý talent od začátku do konce. Ona se objevila a byla. Když jsem viděl Pepíka Abrháma, jak ji poprvé spatřil u nás na chatě, oči se mu otevřely a věděl jsem, že je nadosmrti ztracený. A tak to bylo i s diváky,” vzpomíná na představitelku slavné Popelky.

V rozhovoru s Jožkou Kubáníkem vypráví Jan Kačer i o Heleně Růžičkové, své ženě Nině Divíškové a dalších osobnostech.

Povídat si s Janem Kačerem, je zážitek. Důkazem toho je, že náš společný rozhovor netrval obvyklých 20 minut, ale téměř hodinu a nebýt toho, že v televizi začínal film Údolí včel, který chtěl Jan Kačer vidět, povídali bychom si dál.
Jožka Kubáník

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Na pohovce Jožky Kubáníka najdete i na webu https://rozhl.as/Kubanik nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související