Zámek v Pohořelicích na Zlínsku ani pro všech proměnách neztratil nic na své kráse

16. únor 2021

V zámku v Pohořelicích, jehož posledními majiteli byli Šternberkové, najdete nyní Domov pokojného stáří, obchod, ordinaci lékaře a obecní knihovnu. Při jejich návštěvě doporučujeme i procházku alejí až k novogotické kapli. Nebudete litovat.

Pohořelice na Zlínsku, přesnější určení je, že jsou kousek nad městem Napajedla, leží na jednom z posledních výběžků Vizovické vrchoviny. Není to žádný velký kopec, ale jeho poloha s dobrým výhledem do krajiny už ve středověku lákala k osídlení. První písemný důkaz o osadě je z roku 1255. O pár století později už v ní stála tvrz a ta pak posloužila jako základ k přestavbě na zámek. To bylo ještě v době, kdy byly Pohořelice samostatnou obcí.

Koncem 17. století se staly součástí malenovického panství, vlastnili ho Lichtenštejn-Kastelkornové. Pohořelice dostal Jakub Arnošt. V první polovině 18. století zámek přebudoval do barokního slohu a v jeho těsné blízkosti nechal postavit kostel. Zanedlouho zámek dostal novou podobu. Vznikla trojkřídlá jednopatrová stavba, která byla propojena s kostelem. Z prvního patra zámku vedla do kostela krytá a zastřešená chodba. Taková přístavba nebyla úplně běžná, ještě navíc spojila dvě architektonicky odlišné stavby a tak to zůstalo do dneška. Zámek, v němž bylo dvacet obytných místností, byl podle inventáře z roku 1785 přepychově a moderně vybavený. Poslední majitelé Šternberkové si budovu také upravili a zmodernizovali. Dali jí podobu, která už jí zůstala. Oni v zámku zůstali do roku 1950.

Kaple v Pohořelicích na Zlínsku

Po znárodnění tehdejší politická garnitura řešila využití zámku. O nápady rozhodně nebyla nouze. Nejdříve v něm pár let sídlila krajská politická škola. Pak se v budově školili krajští hasiči, vlastně požárníci, několik místnosti získalo JZD Pohořelice, ale největší prostor zabral sklad zdravotnického materiálu. Během dalších let se v zámku střídala jedna instituce za druhou. Dostalo se i na místní národní výbor, mateřskou školu, červený kříž a další. Touto rušnou etapou zámek prošel bez větší újmy na kráse, protože byl průběžně udržovaný.

Poslední a hodně zásadní přestavba proběhla koncem minulého a začátkem tohoto století, to už byl celý areál v majetku obce Pohořelice. V zámku vznikl Domov pokojného stáří, obchod, ordinace lékaře a obecní knihovna. I při těchto změnách se podařilo zachovat některé původní malby a drobný inventář.

A park? Ten je u zámku téměř od začátku, jenom se mění. Nyní má asi 2 ha. Jeho součástí jsou i aleje, jedna z nich vede až ke kapli sv. Panny Marie. Novogotickou stavbu nechal postavit Leopold Šternberk jako památku na svou předčasně zemřelou manželku. Teď je v ní minimuzeum obce Pohořelice.

Objevte s námi i další památky v kraji. Vybrat si můžete na https://rozhl.as/PamatkyVeZLkraji.

Spustit audio

Související